Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΡ
Οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα

Χωρίς εκπροσώπους του ΕΣΡ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου, για τα γραφεία Τύπου και άλλες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ

Χωρίς τελικά να κληθούν ο πρόεδρος και μέλη του ΕΣΡ και να εκφράσουν τις απόψεις του ΕΣΡ, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα γραφεία Τύπου του Εξωτερικού και άλλες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες μέρες να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι σωματείων ραδιοφωνικών σταθμών και της ΕΣΗΕΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λαμπρίδης και χτες επανέλαβε ότι την τελευταία φορά που κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είχε θέσει το θέμα των παρατηρήσεων του ΕΣΡ για το νομοσχέδιο και πως βουλευτές και συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, είχε πει πως θα κληθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του ΕΣΡ επί του νομοσχεδίου.

Φαίνεται όμως πως όχι μόνο η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρούν «αναρμόδια» την κατά τ' άλλα ανεξάρτητη αρχή, να έχει λόγο για ένα νομοσχέδιο που την αφορά άμεσα, αφού στην ουσία της αφαιρούνται αρμοδιότητες, οι οποίες παραμένουν ή «παραχωρούνται» στο υπουργείο Τύπου. Ενα νομοσχέδιο που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διαπλοκή.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ και χτες δε θέλησε να σχολιάσει τη στάση του υπουργού Τύπου απέναντι στο ΕΣΡ, του οποίου αγνόησε τις παρατηρήσεις, παρατηρήσεις που έκαναν λόγο και για τις αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου. Η «απάντηση» ήταν πως το ΕΣΡ θέλει να έχει όλες τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και πως τις απόψεις του το ΕΣΡ τις έχει υποβάλει στο τμήμα Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο Ιωάννης Λαμπρίδης, επιβεβαίωσε χτες και τις πληροφορίες ότι σε συνεδρίασή του το ΕΣΡ την προηγούμενη βδομάδα ασχολήθηκε με τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Αφορμή ως γνωστό ήταν οι φήμες για αγοραπωλησίες μετοχών στον τηλεοπτικό σταθμό Alter μεταξύ των Γ. Κουρή και Α. Αθανασούλη. Το ΕΣΡ, όπως είπε ο πρόεδρός του, ανέθεσε σε δύο οικονομολόγους να κάνουν εκτενή έλεγχο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από τις 3 Ιούνη του 2002 που ανέλαβε το ΕΣΡ υπό την προεδρία του μέχρι σήμερα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το γεγονός να γίνει και ανάκληση των προσωρινών αδειών σε περίπτωση που υπάρχουν παραβιάσεις. Ο έλεγχος βασίζεται σε διάταξη του νόμου Βενιζέλου και συγκεκριμένα στις ειδικές προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση επιχειρήσεων που κατέχουν άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το ΕΣΡ έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ στοιχεία που αφορούν μεταξύ άλλων τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter και Extra και ο ΣΔΟΕ ακόμη δεν έχει δώσει «σημεία ζωής».

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλεφώς» για παρεμβολές που κάνει ο σταθμός στον «Filmnet». Επίσης δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση θεραπείας για να μειώσει το πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό Polis. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ στον Polis για τη μετάδοση σεξουαλικών μηνυμάτων. Απέρριψε επίσης και την αίτηση θεραπείας του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO» για τον οποίο έχει αποφασίσει την ανάκληση της άδειας. Την ίδια «τύχη» είχε και το Alter, που έκανε αίτηση θεραπείας για μείωση του προστίμου ύψους 500.000 ευρώ που είχε επιβάλει το ΕΣΡ για την εκπομπή «Φύλλο και φτερό». Να σημειωθεί ότι εφαρμόστηκε από τον εν λόγω σταθμό η απόφαση του ΕΣΡ για αναστολή της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου για ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ