Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατικές επιδοτήσεις στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας»

Σε φερέφωνο των συμφερόντων και της προπαγάνδας του μεγάλου κεφαλαίου και του ΣΕΒ μετατρέπεται η κυβέρνηση, μη διστάζοντας να συνεχίσει την τακτική των φορολογικών επιδοτήσεων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση και σε συνέχεια των απανωτών φοροελαφρύνσεων, που θεσμοθέτησαν για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, επικαλούνται την «αυξανόμενη κινητικότητα του κεφαλαίου», επίσης τον «φορολογικό ανταγωνισμό, που μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για περιορισμό του εργατικού κόστους μέσα από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό τουλάχιστον είπε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προλειαίνοντας το έδαφος και για νέα φορολογικά μέτρα σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναμασώντας την «επιχειρηματολογία» των μεγαλοβιομηχάνων - και κάτω από το βάρος της κατακραυγής για το κλείσιμο επιχειρήσεων και της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας - προσπαθεί να βάλει επίπλαστα διλήμματα του τύπου: Είτε επιδοτούμε το μεγάλο κεφάλαιο είτε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε αυξημένη ανεργία και σε κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Τα φορολογικά μέτρα που θεσμοθέτησαν τα τελευταία χρόνια σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό, είναι τα εξής:

  • Μείωση του συντελεστή για τις μη εισηγμένες ΑΕ από το 40% στο 35%.
  • Μείωση μέχρι και 2,5% του συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ...«αυξάνουν την απασχόληση».
  • Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο συντελεστής για τον πρώτο χρόνο πέφτει ακόμη 10 μονάδες (στο 25%), ενώ είναι γνωστό ότι η μόνιμη επωδός των συγχωνεύσεων είναι οι μαζικές απολύσεις.
  • Εκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μεγαλοεπιχειρηματιών -«χορηγών» του «Αθήνα 2004».
  • Και βέβαια πολλά από τα μέτρα που αναφέρονται για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στην πραγματικότητα φωτογραφίζουν τους διάφορους μεγαλομετόχους. Στο πλαίσιο αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θεσμοθέτησαν και την προκλητική κατάργηση του «πόθεν έσχες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ