Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Σωτήρια απόφαση

Το ΣτΕ απορρίπτει ως παράνομη την προμελέτη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Θα σταματήσουν έστω και τώρα;
Θα σταματήσουν έστω και τώρα;
Παράνομη έκρινε με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την προμελέτη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Παράλληλα, στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στην, πολλοστή, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα, ομολογείται ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση του μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη μετά το 1999, οπότε άλλαξαν τα δεδομένα με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών, ούτε γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο - αφού η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως - το ΣτΕ έκρινε παράνομη την προμελέτη, επειδή επιτρέπει εκσκαφές και τοποθέτηση υποστυλωμάτων στην απαγορευμένη ζώνη, όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει και την εκδίκαση, από το Διοικητικό Εφετείο, της προσφυγής των φορέων κατά της άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων που είχε εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών βασιζόμενη στην προμελέτη. Επιπλέον, το ΣτΕ θα εξετάσει εντός του χρόνου και την οριστική μελέτη.

Εξάλλου, η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη αποκαλύπτει ότι «δεν υπάρχει γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης μετά το 1999, ούτε αντίστοιχη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων»! Οσο για την οριστική μελέτη, την οποία ζητούν ολόκληρη για τρίτη φορά οι βουλευτές, το υπουργείο απαντά ότι ο φάκελος είναι... «ιδιαίτερα ογκώδης και βρίσκεται στο αρχείο της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων στη διάθεση των κ.κ. βουλευτών»!

Η αντίδραση του υπουργού, Ε. Βενιζέλου, από τη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται, ήταν μάλλον οργισμένη. Εγκαλεί τους δημοσιογράφους για «συνηθισμένη, δυστυχώς, παραβίαση της μυστικότητας των διασκέψεων» και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο «για αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί». Αμέσως μετά όμως απαντά στην... «ανύπαρκτη» απόφαση, λέγοντας ότι «η κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην περιοχή Μακρυγιάννη είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσπάθειας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και συνδέεται άρρηκτα με τα μεγάλα έργα συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακροπόλεως και τα, επίσης, μεγάλα έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας». Και καταλήγει ότι το ΥΠΠΟ «σέβεται πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο πλαίσιο του Συντάγματος μόλις δημοσιευτεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ θα γίνουν όλες οι πρέπουσες ενέργειες, με στόχο το σεβασμό της έννομης τάξης και την κατασκευή του έργου».

Αυτή η απόφαση δε διασώζει μόνο έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, αλλά δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες του κόσμου, όταν επιλέγει το δρόμο του αγώνα. Η κυβερνητική απόφαση για κατασκευή του ΝΜΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη καταγγέλθηκε από πλήθος επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και από το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Υπέρ της διάσωσης του αρχαιολογικού χώρου τάχθηκε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με τον επικεφαλής της τον Σπύρο Χαλβατζή, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή σειρά Ερωτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ