Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αντιπληθωρισμός» προ των πυλών

Το φάντασμα του αντιπληθωρισμού πλανιέται απειλητικό πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ενώ έχει στοιχειώσει εδώ και οκτώ χρόνια στην Ιαπωνία. Διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές, Τύπος, όλο και πιο συχνά εκφράζουν το φόβο τους για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, ενώ δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη η προηγούμενη.

Ο αντιπληθωρισμός ή υποπληθωρισμός είναι το οικονομικό φαινόμενο της μείωσης των τιμών κυρίως των βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και των υπηρεσιών. Παρουσιάζεται σε περιόδους κρίσης, όταν οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Ως συνέπεια του αντιπληθωρισμού έχουμε τη μείωση της παραγωγής, το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο «ράλι» μείωσης των τιμών, την αύξηση της ανεργίας. Με λίγα λόγια, ο αντιπληθωρισμός είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο του φαύλου κύκλου της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στη Γερμανία ο τιμάριθμος, το Μάρτη, σημείωσε πτώση κατά 0,8% σε σχέση με το Φλεβάρη. Σήμερα βρίσκεται στο 1,2% και οι αναλυτές περιμένουν νέα πτώση. Την ίδια πορεία ακολουθεί ο τιμάριθμος και στις ΗΠΑ, όπου το Μάρτη ήταν στο 1,5%, ενώ αν αφαιρεθεί το ποσοστό που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, φθάνει στο 0,8%.

«Με άλλα λόγια, η αμερικανική οικονομία μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου βρίσκεται ήδη σε φάση ασυνήθιστα απότομης μείωσης του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, η Αμερική βρίσκεται τώρα κοντύτερα στο χείλος κανονικού αντιπληθωρισμού από όσο βρέθηκε ποτέ στα προηγούμενα 48 χρόνια», σημειώνει ο Στίβεν Ρόουτς, επιφανής αναλυτής της εταιρίας «Morgan Stanley».

Αξίζει τώρα να θυμηθούμε ότι πριν από μια δεκαετία οι «θεράποντες γιατροί» του καπιταλισμού δήλωναν χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η σωτηρία βρίσκεται στη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού. Τα γιατροσόφια τους τα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι πολύ σκληρά. Τώρα ακούνε και πάλι από τους ίδιους ότι ο «ασθενής» κινδυνεύει από τον αντιπληθωρισμό. Μέχρι να βγει η ψυχή του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ