Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Οι ελβετικές αρχές διεξάγουν έρευνες γύρω από την υπόθεση δωροδοκίας ανώτατων αξιωματούχων του Καζακστάν, που δέχτηκαν αμοιβές από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου. Ενα από τα ερωτήματα που τους απασχολεί είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε πρώην στέλεχος της «Credit Agricole» -μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης - τονίζουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές.

ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Πρόκειται για ένα νέο μέτωπο στην ήδη μεγαλύτερη υπόθεση δωροδοκίας που έχουν αναλάβει οι αμερικανικές ανακριτικές αρχές. Η έρευνα των Ελβετών αξιωματούχων περιγράφεται ως υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν η «Mobil Oil» - τμήμα της «Exxon Mobil» - συμμετείχε σε σχέδιο για τη μεταφορά 78 εκατ. δολαρίων (69,4 εκατ. ευρώ) σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε τον Απρίλη στον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης με τον, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, δείκτη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον εν λόγω τομέα που προκύπτει από την έρευνα Reuters-NTC Research να παραμένει στο 47,7, μη σημειώνοντας μεταβολή σε σχέση με το Μάρτη όταν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαέξι μηνών. Ο δείκτης παρέμεινε κάτω των 50 μονάδων - που σηματοδοτούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης - για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΖΕΣ. Βεβαρημένο ποινικό μητρώο φέρεται ότι έχει ο πρώην πρόεδρος του μηχανολογικού γαλλικού ομίλου της «Alstom», Πιερ Μπιλγκέ, o οποίος ανακρίθηκε ως ύποπτος απάτης. Ηδη είχε ομολογήσει ότι διοργάνωσε την εν κρυπτώ καταβολή προμήθειας σε υπουργό. Σύμφωνα με τη «Monde», τα 5,2 εκατομμύρια φράγκα είχαν κατατεθεί σε ελβετική τράπεζα για τον Ετιέν Λεαντρί, ο οποίος διατηρούσε στενές επαφές με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό του γιου του κ. Πασκουά. O Π. Μπιλγκέ συνελήφθη και ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 150.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ