Στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και οι προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά
Η ελληνική κυβέρνηση ...διαπίστωσε «ξαφνικά» πως η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί στο Αιγαίο και έσπευσε να καταγγείλει το γεγονός στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Παπανδρέου και Γκιουλ συμφώνησαν να συζητηθεί το θέμα των παραβιάσεων σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, δίδοντας ένα νέο περιεχόμενο στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι, θα πρέπει να οδηγήσει στη διευθέτηση των συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Το παράδοξο, από πρώτη ματιά, της όλης υπόθεσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα, είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί στην υποστήριξη της πορείας της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ, σε βαθμό, μάλιστα, που να προκαλεί τη δυσφορία κάποιων εκ των εταίρων. Το σκηνικό, ωστόσο, ξεκαθαρίζει, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι οι κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα τουρκικές παραβιάσεις, αξιοποιούνται για την εμβάθυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως συμφώνησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η πολιτική της «καλής θέλησης» που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως επί της θητείας του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζεται, αν και δε συνάντησε κάποια ανταποδοτική κίνηση από την πλευρά της Αγκυρας. Το γεγονός αυτό, πάντως, δε φαίνεται να πτοεί την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει, με κάθε ευκαιρία, να χαριεντίζεται με την τουρκική ηγεσία και να εμπλουτίζει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου με όλα αυτά τα θέματα που η Αγκυρα θέτει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Αφορμή για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στάθηκε ακριβώς το γεγονός της ποιοτικής και ποσοτικής κλιμάκωσης των τουρκικών παραβιάσεων. Την περασμένη Τρίτη, τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά αεροσκάφη, τη στιγμή που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη άσκηση για την οποία, μάλιστα, είχε ενημερωθεί το τουρκικό επιτελείο. Ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά κατάγγειλε γραπτώς στην ΕΕ την τουρκική πρακτική στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε άγνοια για το περιστατικό, παρά το γεγονός ότι συναντήθηκε χτες με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.
Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά η Αγκυρα θα πρέπει να έχει και συμπεριφορά ευρωπαϊκής χώρας. Ο Χρ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ θετική» την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να αποστείλει γραπτό υπόμνημα προς τον επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν και, αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υπογράμμισε πως τίθεται ένα ζήτημα που αφορά την αντίληψη της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ.
Σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα σε μηνιαίο περιοδικό περί κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από Ελληνα χειριστή, το 1996, ο Χ. Πρωτόπαππας δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.