Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΑΙΡΙΑ - ΓΙΓΑΣ. Την τέταρτη παγκοσμίως πετρελαϊκή εταιρία ως προς την παραγωγή αργού θα δημιουργήσει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα οι ρωσικές «Yukos» και «Sibneft» για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Η νέα εταιρία, με την επωνυμία «YukosSibneft», συνολικά θα διαθέτει αποθέματα 19,4 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, μεγαλύτερα από αυτά της Βόρειας Θάλασσας ή του κόλπου Πέρντοε στην Αλάσκα.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ της «YukosSibneft» θα ανέρχεται σε 2,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ίση με αυτήν του Κουβέιτ, ενώ θα ελέγχει το 29% της συνολικής παραγωγής ρωσικού αργού. Τα επίπεδα παραγωγής της τη φέρνουν να υποσκελίζει τόσο τον αμερικανικό κολοσσό «ChevronTexaco» όσο και τη γαλλική «TotalFinaElf». Η χωρίς προηγούμενο στα χρονικά της ρωσικής αγοράς συμφωνία δημιουργεί όμιλο που εκτοπίζει από την πρώτη θέση στο εσωτερικό της χώρας τη «Lukoil», ενώ η αρχική χρηματιστηριακή αξία του, ύψους 35 δισ. δολαρίων το φέρει στην έβδομη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης.

ΒΙΜ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα παραμείνει στη θέση του, παρά το ότι λήγει η θητεία του. Η είδηση, που προκάλεσε «ανακούφιση» στις «ανησυχούσες» αγορές, ήρθε μετά την απαντητική επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, την οποία απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία του ζητά να παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί διάδοχός του. Το αίτημα έγινε και τυπικά δεκτό.

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ του Β. Ντούιζενμπεργκ στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ ήταν απαίτηση σημαντικής μερίδας των πολυεθνικών επιχειρήσεων, αφού ο Ολλανδός τραπεζίτης κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένος στη διατήρηση της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ