Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φορτίζουν την κρίση τα μηνύματα των Ολμπράιτ και Ράινχαρντ

Περίπολος στους δρόμους της Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα

Associated Press

Περίπολος στους δρόμους της Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το λεγόμενο «αρραγές» μέτωπο ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατηγική που επιθυμούν να ασκήσουν στα Βαλκάνια με αιχμή του δόρατος το Κοσσυφοπέδιο δε φαίνεται τελευταία και τόσο «ενωμένο»... Οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες τριβές στον άξονα Ουάσιγκτον - Βερολίνο - Βρυξέλλες σε διάφορα πεδία δράσης, ανεβάζουν «μοιραία» τη θερμοκρασία στην πιο ζέουσα γωνιά των Βαλκανίων περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τι εννοούμε; Δεν έχει παρά να δει και να κρίνει κανείς από τις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΚΦΟΡ (Γερμανός στρατηγός) Κλάους Ράινχαρντ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο μεν διακήρυσσε χτες στο Γκνιλιάνε πως το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δε θα επέμβει για να «σώσει» τον αλβανικό πληθυσμό των νότιων σερβικών πόλεων στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Η δε Ολμπράιτ υποδαύλιζε την ένταση και εξομοιώνοντας τους «παράγοντες» της κρίσης, που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωνε με σημασία πως «η άνοιξη δεν ήταν πάντα μια καλή εποχή για τα Βαλκάνια»..

Στρατηγός Ράινχαρντ: «Δε θα επέμβουμε»...

Χασίμ Θάτσι: «Φταίει το... Βελιγράδι»!

Ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, μιλώντας χτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκνιλιάνε απέρριψε ρητά οποιαδήποτε πιθανότητα επέμβασης της ΚΦΟΡ με στόχο «τη διάσωση των Αλβανών» που ζουν στις πόλεις της Νότιας Σερβίας στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Σ' αυτή του την προσπάθεια, αναφέρθηκε αναλυτικά σ' όλα τα έκτακτα μέτρα που έχει αναλάβει τις τελευταίες μέρες η ΚΦΟΡ, λέγοντας πως δραστηριοποιείται έντονα για να εμποδίσει «την εξαγωγή όπλων και άλλης υποστήριξης» προς τους Αλβανούς αντάρτες του «UCPMB» με πεζές περιπολίες, σημεία ελέγχου και έρευνες «για να ανιχνευτεί και αναχαιτιστεί οποιαδήποτε τέτοια κίνηση» στην περιοχή! Οπως σημείωσε: «Το Κοσσυφοπέδιο δε θα χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη βάση εξαγωγής βίας στην Κοιλάδα του Πρέσεβο ή για να επιχειρηθεί η επέκταση της βίας σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Οποιαδήποτε ανατρεπτική δραστηριότητα με βάση το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί και δε θα γίνει ανεχτή!».

ΝΑΤΟικός απλώνει συρματόπλεγμα στους δρόμους της Μιτροβίτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικός απλώνει συρματόπλεγμα στους δρόμους της Μιτροβίτσα
Ομως, την προσπάθειά του να καταστήσει αυτό το μήνυμα σαφέστερο υπέσκαψε με κάθε δυνατό τρόπο ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης, Χασίμ Θάτσι. Στο παραπάνω «όχι» του Ράινχαρντ, ο Θάτσι υπέδειξε ως μόνον υπαίτιο την κυβέρνηση του Βελιγραδίου που επιχειρεί να «σύρει τις ΝΑΤΟικές χώρες σε νέο πόλεμο», προσπαθώντας «να καταστρέψει ό,τι καλό έχει έως τώρα επιτευχθεί στην περιοχή»! Εννοείται, πως ο Θάτσι, παρά την επιθυμία του Γερμανού στρατηγού, ουδέποτε καταδίκασε τη δράση της οργάνωσης παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ» που ακούει στο όνομα «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγένοβατς» (UCPMB)... Είπε δε πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί δε θα πέσουν «στην παγίδα του Βελιγραδίου», κατηγορώντας τη σερβική κυβέρνηση για «εθνοκάθαρση» των Αλβανών που ζουν σε πόλεις της Νότιας Σερβίας στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο...

Μ. Ολμπράιτ: «Η άνοιξη δεν ήταν πάντα καλή για τα Βαλκάνια»!

Νέες φωτιές στη γειτονιά των Βαλκανίων άναψαν οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, χτες στις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις της με Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους. Αφενός ισχυρίστηκε πως το ΝΑΤΟ κάνει κάθε προσπάθεια για να κατεβάσει τις επικίνδυνες θερμοκρασίες στο Κοσσυφοπέδιο υποδεικνύοντας με το δικό της τρόπο τις εστίες έντασης στην επαρχία. Αφετέρου απέδωσε στο Βελιγράδι προσπάθειες διασποράς της κρίσης, ενώ τέλος υπαινίχθηκε τη βραχυπρόθεσμη εκδήλωση κάποιων θερμών επεισοδίων λέγοντας πως «η άνοιξη δεν ήταν πάντα μία καλή εποχή για τα Βαλκάνια»...

«Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις προσπαθούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία στο θερμοπίδακα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υποκινεί ταραχές και κάνει τη δουλιά του ΝΑΤΟ δυσκολότερη», ισχυρίστηκε η Ολμπράιτ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια διχοτόμησης της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην κρίση που υποβόσκει στο Μαυροβούνιο, εκμυστηρευόμενη στο Μαυροβούνιο πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς πως σε περίπτωση σερβικής εισβολής η Ποντγκόριτσα θα έχει την προστασία της Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, η Ολμπράιτ είπε στους δημοσιογράφους πως «δε θα εγκαταλείψει τις διπλωματικές της προσπάθειες» υποστηρίζοντας ωστόσο πως «είναι αλήθεια πως υπάρχουν εξτρεμιστές που πρέπει να μάθουν πως αυτό (δηλαδή η διπλωματία...) δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα»!

Αναφερόμενη στην Κοσόβκα Μιτροβίτσα είπε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πόλη αυτή με ένα δίκαιο τρόπο, όχι σαν διχοτομημένη πόλη, αλλά ως τέτοια στην οποία θα υπάρχει σεβασμός για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Μένοντας λίγα βήματα προ της έκφρασης μιας ανοιχτής υποστήριξης στο αίτημα των Αλβανών για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, η Ολμπράιτ είπε πως «σε γενικές γραμμές διερχόμαστε μία φάση όπου στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη για θεσμούς που θα οδηγήσουν στην αυτο-διακυβέρνηση και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στα Βαλκάνια και εστιάζει το ενδιαφέρον «κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο». Κατά τον αξιωματούχο, οι πηγές της ανησυχίας της Δύσης στη Γιουγκοσλαβία είναι οι ακόλουθες: ο αποκλεισμός των συνόρων του Μαυροβουνίου από τη σερβική αστυνομία, η παράνομη δραστηριότητα Σέρβων και Αλβανών στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και η συγκέντρωση δυνάμεων του Βελιγραδίου στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Η Ολμπράιτ παρέκαμψε το ερώτημα όταν της ζητήθηκε να απαντήσει αν η δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει «για να προστατεύσει Αλβανούς που δέχονται πιέσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Σε κάθε πάντως ευκαιρία, η Ολμπράιτ επαναλάμβανε πως η μόνη κυβέρνηση που δημιουργεί την ένταση είναι αυτή του Βελιγραδίου. Σε ένα σημείο των δηλώσεών της είπε σιβυλλικά: «Μια σειρά συγκρούσεων στη Σερβία, λίγο έξω από το Κόσσοβο, ωθεί ορισμένους διπλωμάτες στο να βλέπουν ομοιότητες με τη βία που ανάγκασε το ΝΑΤΟ να επέμβει τον περασμένο Μάρτη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ