Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΝΑΦΕΙΑ»
Νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ

Πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια σε ΦΠΑ και εισόδημα και για την 3ετία 2000-2002

Στην εφαρμογή της κατάπτυστης ρύθμισης για τη συνάφεια επιμένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρατσώνοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες ΕΒΕ που άνοιξαν κάποια μικροεπιχείρηση μέσα στο 2000 και δεν είχαν υπαχθεί στην αντίστοιχη ρύθμιση για την 3ετία 1999-2001. Η κυβέρνηση μάλιστα, επείγεται να εισπράξει τα ποσά αυτά (αφορούν και το ΦΠΑ και το εισόδημα) και όρισε τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, με υπουργική απόφαση ικανοποιούν πλήρως τα αιτήματα των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεξαγωγέων που αφορούν την «αυθημερόν» επιστροφή του ΦΠΑ για «εξαχθέντα εμπορεύματα» χωρίς τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων από την Εφορία.

Πρόκειται για ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα της ταξικής και φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση να αναπληρώσουν τις θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις ακόμη και τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και των άλλων επιτήδειων.

Το γεγονός επίσης ότι η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει το νόμο, τη «συνάφεια», φορτώνοντας στους ΕΒΕ πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια, αποδείχνει την ψευδολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί διαφάνειας και καλών σχέσεων των επαγγελματιών με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Είναι φανερό -άλλωστε η κυβέρνηση έδωσε πολύ πρόσφατα τα ανάλογα δείγματα γραφής- ότι θα ξεκινήσει και νέος γύρος απροκάλυπτων και κυνικών φοροεκβιασμών. Με βάση το νόμο η υποβολή των «ειδικών σημειωμάτων υπολογισμού» είναι «προαιρετική». Ομως όσοι από τους ΕΒΕ δεν προσέλθουν «οικειοθελώς» απειλούνται με τους γνωστούς επιλεκτικούς φοροελέγχους. Τα αναδρομικά χαράτσια για την 3ετία 2000 - 2002 αφορούν και το ΦΠΑ και και τη φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, στη ρύθμιση υπάγονται πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις, από τις οποίες υπολογίζουν να εισπράξουν πρόσθετα χαράτσια ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι καταληκτικές προθεσμίες για τη δήθεν οικειοθελή προσέλευση ξεκινούν στις 12 Μάη. Τα ποσά του φόρου προκύπτουν με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια που καθιέρωσε η κυβέρνηση (αγορές, πραγματικές δαπάνες, αποσβέσεις) πάνω στα οποία εφαρμόζεται ο Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους που ισχύει για κάθε επάγγελμα.

  • Από την άλλη πλευρά, με υπουργική απόφαση που κοινοποιήθηκε χτες ικανοποιείται το αίτημα του ΣΕΒ για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προκειμένου για εξαγωγές εμπορευμάτων. Η χτεσινή υπουργική απόφαση προβλέπει την άμεση επιστροφή για το 90% του ΦΠΑ «αμέσως με την υποβολή της αίτησης χωρίς προσωρινό έλεγχο και με βάση τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ