Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«Δεύτερη» ανάκληση της άδειας του «TEMPO»

Θέμα αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου για το «βασικό μέτοχο» τέθηκε στο ΕΣΡ

Σε δεύτερη ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO» προχώρησε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ, στη χτεσινή του απόφαση, επικαλείται άλλους λόγους από την πρώτη του απόφαση. Η ανάκληση της άδειας, όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, αποφασίστηκε για τη «χυδαιότητα του προγράμματος» του «TEMPO». Ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ από το «μενού» του δεν απουσιάζουν και οι παντός είδους χαρτορίχτρες. Χτες εκ μέρους του «TEMPO» στο ΕΣΡ παραβρέθηκε ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος, για άλλη μία φορά, ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα του σταθμού θ' αλλάξει και ζήτησε προθεσμία δύο μηνών. Το «TEMPO» είχε πάρει προσωρινή άδεια με αίτηση, βάσει της οποίας θα εξέπεμπε 24ωρο πρόγραμμα με ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΣΡ στις 22 Οκτώβρη 2002 είχε ανακαλέσει την άδεια του «TEMPO», με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρούσε τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους του σταθμού. Το ΣτΕ, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού, με προσωρινή του διαταγή, έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος, ας σημειωθεί, έχει προσωρινή άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τηλεοπτικού σταθμού και, όπως σημείωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, «γίνεται έρευνα».

Λόγω της προβολής σεξουαλικών μηνυμάτων, το ΕΣΡ αποφάσισε χτες την «άμεση» διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού «Πειραιάς TV».

Θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στην ολομέλεια του ΕΣΡ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για το «βασικό μέτοχο» και για τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει στο αρκετά σοβαρό αυτό θέμα το ΕΣΡ. Η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής δεν είχε δημοσιοποιηθεί από το ΕΣΡ. Τρία ζητήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τέθηκαν εκείνη την ημέρα. Το πρώτο ζήτημα ήταν εάν μπορεί το ΕΣΡ να ελέγξει τη συνταγματικότητα των νόμων. Το δεύτερο εάν ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» είναι συνταγματικός και το τρίτο αφορούσε την οικονομική αυτοτέλεια των συζύγων, με αφορμή το πιστοποιητικό διαφάνειας που ζητούσε η εταιρία «Altec». Η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποφάσισε ότι το ΕΣΡ μπορεί να ερευνήσει τη συνταγματικότητα των νόμων. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης και το μέλος του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη. Η πλειοψηφία, επίσης, του ΕΣΡ έκρινε ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» είναι συνταγματικός. Αντισυνταγματικό έκριναν το νόμο δύο μέλη του ΕΣΡ, η Ιριδα Αυδή και ο Αργύρης Καρράς.

Σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά από καταγγελίες του Γ. Κουρή για τον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ως γνωστόν, το ΕΣΡ κατά πλειοψηφία έδωσε πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία των Α. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης είπε χτες το πιστοποιητικό δόθηκε μετά από έλεγχο, σύμφωνα με τον οποίο οι σύζυγοι των Αθανασούλη και Βαλσαμίδη που είναι μέτοχοι στον τηλεοπτικό σταθμό «Alter», την τελευταία πενταετία μετά από έρευνα του ΕΣΡ, φαίνεται ότι έχουν οικονομική αυτοτέλεια, με αγορές και πωλήσεις που στη μία ανέρχονται σε 42 δισ. δρχ και στην άλλη σε 5 δισ. δρχ.

Τέλος, για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, που έγινε με «το γάντι», ο πρόεδρος του ΕΣΡ διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που κοινοποιηθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η απόφαση του ΕΣΡ, θα πρέπει η μετάδοση της εκπομπής να διακοπεί. Η απόφαση του ΕΣΡ μιλά και για μεθόδευση καταστρατήγησής της από τον «Alter».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ