Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003» ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Σημαντική παρέμβαση για το ρόλο του πανεπιστημίου

Εκδήλωση χτες στο Πανεπιστήμιο, που αντικειμενικά πήρε χαρακτήρα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ

Από την εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από την εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο ρόλος της ΕΕ και πώς πρέπει να αντιδράσει το πανεπιστήμιο, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι αγκαλιάστηκε τόσο από τους φοιτητές όσο και από πανεπιστημιακούς. Βέβαια, όλες οι παρεμβάσεις αναφέρονταν και στον πόλεμο που μαίνεται στο Ιράκ.

Χαιρετισμό στη χτεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Παντείου, Ιωάννης Βαβούρας, που επικεντρώθηκε στο θέμα του πολέμου, τόνισε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι μπροστάρηδες στους λαϊκούς αγώνες, όσες φορές δεν ήταν το πλήρωσαν στη συνείδηση της κοινωνίας και χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός τόσο τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο όσο και την πρωτοβουλία της «Δράσης» να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εισηγητές που ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Παντείου. Ο καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Ηλίας Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις παραβιάσεις άρθρων του Συντάγματος και τις σχετικές εκχωρήσεις της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην ΕΕ, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, επίκουρος καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου, αναφέρθηκε σ' αυτές καθεαυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το διαρκή πόλεμο που τώρα περνάει από το Ιράκ και θα φτάσει μέχρι την τελευταία γωνιά της Γης, με στόχο τελικά τον απόλυτο έλεγχο και την υποδούλωση των λαών, οι οποίοι αποτελούν και το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΟΠΑ) Θεόδωρος Μαριόλης μίλησε για την οικονομική πολιτική της ΕΕ, τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία και την ανάγκη αλλαγής του κοινωνικού συσχετισμού για τη διαμόρφωση μη καπιταλιστικών προτύπων οικονομικής ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας.

Τέλος, ο Τάσος Καραγάνης, λέκτορας στο ΤΟΠΑ, μίλησε για τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και επικεντρώθηκε στο επίκαιρο (λόγο νομοσχεδίου) θέμα της αξιολόγησης, που οδηγεί στην απομάκρυνση του πανεπιστημίου από τις λαϊκές ανάγκες και την αποτίμηση της λειτουργίας του από τις συγκυρίες της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ