Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύσκολοι καιροί για εμπόρους...

Μεγάλο θέμα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο της χονδρεμπορικής επιχείρησης επωνύμων ρούχων «Connection». Οπως καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, πάνω από 200 έμποροι είχαν κάνει προπληρωμές με μεταχρονολογημένες επιταγές αξίας πάνω από 4 δισ. δρχ. ποσά τα οποία καλούνται τώρα να πληρώσουν στις τράπεζες... Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου, που βεβαίως ήταν εντελώς απόντες, όταν μέλη τους έπεφταν θύματα των μεθοδεύσεων της «Connection», οι έμποροι που συναλλάσσονταν με τη συγκεκριμένη εταιρία προπλήρωναν με επιταγές τις παραγγελίες εμπορευμάτων, ενώ η «Connection» κατέθετε τις επιταγές σε τράπεζες ως εγγύηση για τη λήψη δανείων.

Η εικόνα που περιγράφεται αποτελεί οπωσδήποτε μια έκφραση της κρίσης που υπάρχει στην αγορά. Γιατί, ενώ συνήθως τα εμπορεύματα αποπληρώνονται αρκετά μετά την παραλαβή και πώλησή τους, η «Connection» προφανώς με τις προπληρωμένες παραγγελίες «πρόσφερε», υποτίθεται χαμηλές τιμές, που υποτίθεται πως συνέφεραν τους εμπόρους και οι οποίοι, επίσης, υποτίθεται πως έτσι θα τα έβγαζαν πέρα στον αδυσώπητο ανταγωνισμό. Ομως, τώρα, με το κλείσιμο της «Connection» οι τράπεζες απαιτούν από τους εμπόρους - εκδότες των επιταγών την άμεση εξόφλησή τους, απειλώντας τους με τις νόμιμες συνέπειες που επισείει το σφράγισμα των επιταγών.

Βέβαια, ακόμα και τώρα η διοίκηση του ΕΣΑ, αντί να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, για τα ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μικροί έμποροι, εγείρει ζητήματα... συνυπευθυνότητας των τραπεζών, ευθύνης της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου κ.ο.κ.

Χωρίς κανένας να αμφισβητεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι - θύματα της «Connection», δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι την ώρα που η διοίκηση του ΕΣΑ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για δημιουργία χονδρεμπορικών «καρτέλ» στην αγορά που -πράγματι- πιέζουν και εκβιάζουν εμπόρους, αποσιωπά το γεγονός ότι τέτοια και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Και αποσιωπά ότι ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας της αγοράς, της δήθεν «ελεύθερης», που με κάθε τρόπο ζητούσε και υπερασπίζεται, οδηγεί στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων που κυριαρχούν και στην καθιέρωση ενός καθεστώτος όπου, με βάση τους νόμους και τις γραφές, το μεγάλο ψάρι καταβροχθίζει το μικρό...


Μ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ