Συναντιούνται εκτάκτως στις Αζόρες, την Κυριακή, Μπους - Μπλερ - Αθνάρ, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Associated Press |
Ολο και πιο έντονες οι πολεμικές προετοιμασίες |
Στις Αζόρες, όπως φαίνεται, θα διαδραματιστεί μία από τις τελευταίες πράξεις του διπλωματικού δράματος που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ συναντώνται, εκτάκτως, για διαβουλεύσεις «ώθησης της διπλωματίας την ύστατη στιγμή», όπως διαμήνυαν επισήμως. ΄Η για αποκρυστάλλωση της τακτικής τους ενόψει της, πιθανότατης, εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, εντός των ημερών και χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ, όπως υποστήριζαν πολλοί αναλυτές.
Στη στρατιωτική βάση Λόζες, της νήσου Τερσέιρα των Αζορών, θα συναντηθεί την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος με τους δύο στενότερους συμμάχους του: τον Βρετανό και τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πίσω από τις επίσημες αιτιάσεις «εξάντλησης της διπλωματίας» φαίνεται ότι βρίσκεται η αποτυχία των τριών να «πείσουν» το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ορθότητα του προτεινόμενου σχεδίου ψηφίσματος, που προσπάθησαν να «βελτιώσουν» μέσα και από τα «συμβιβαστικά 6 σημεία» που κατέθεσε η Βρετανία.
Μετά από άλλη μια εβδομάδα μαραθώνιων, πλην άκαρπων, συνομιλιών, ΗΠΑ - Βρετανία συναίνεσαν στην παράταση των διαβουλεύσεων και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά ορισμένες πρώιμες πληροφορίες, σχεδίαζαν να επαναφέρουν προς ψήφιση τις προτάσεις τους τη Δευτέρα. Το ενδεχόμενο, όμως, αυτό μάλλον απομακρύνεται, μετά και από την κοινοποίηση «μεσολαβητικής πρότασης» από τη Χιλή, όπου αναφέρονται 5 όροι συμμόρφωσης για το Ιράκ και δίνεται παράταση 30 ημερών.
Τη χιλιανή πρόταση φέρονταν να αντιμετωπίζουν θετικά τα 6 «αναποφάσιστα» μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Πηγές προσκείμενες στους «6» διέρρεαν ότι οι εκπρόσωποί τους θα εξετάσουν και τρόπους «αντιμετώπισης της φιλοπόλεμης αμερικανο-βρετανικής πρότασης». Η χιλιανή πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από το Λευκό Οίκο.
Associated Press |
Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφραζε την ελπίδα ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικής επίλυσης. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, διέλυε τις όποιες «παρεξηγήσεις» σχετικά με τη ρωσική στάση στη βρετανική «διαμεσολαβητική πρόταση των 6 σημείων», τονίζοντας ότι «δεν αποτρέπουν τη βία, άρα δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε». Ο Γάλλος Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Βρετανό πρωθυπουργό για να τον διαβεβαιώσει ότι «έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί για τον ιρακινό αφοπλισμό στο πλαίσιο της απόφασης 1441», αλλά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τελεσίγραφα. Είχε προηγηθεί άλλη μια ανταλλαγή «διπλωματικών πυρών» μεταξύ των 2 χωρών, με τον Βρετανό ΥΠΕΞ να κατηγορεί τους Γάλλους ότι «δε σέβονται την απόφαση 1441» και τον Γάλλο ομόλογό του να αναρωτιέται «πώς μιλούν όλοι για διασφάλιση της διεθνούς ενότητας μέσα από έναν πόλεμο».
Associated Press |
Στο Ιράκ, οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν και χτες, ενώ καταστράφηκαν άλλοι 4 πύραυλοι «αλ Σαμούντ», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατεστραμμένων πυραύλων σε 65. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Βαγδάτη θα καταθέσει, σήμερα, στον ΟΗΕ εκτενές έγγραφο με λεπτομέρειες για την καταστροφή των ποσοτήτων βιοπαραλυτικού αερίου που διέθετε. Στη νότια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν άλλο ένα ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας, ενώ το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία που είχε αποστείλει στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία μεταφέρουν πυραύλους εδάφους - εδάφους να μεταβούν στον Κόλπο άμεσα.
Associated Press |