Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδα

ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ.--

Εδώ και μήνες η πολυδιαφημισμένη «ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» καρκινοβατεί. Το αδιέξοδο πάντα παρόν, ενώ οι πιέσεις για πρόοδο των συνομιλιών και υιοθέτηση προσχεδίου για μία τελική ειρηνική διευθέτηση που παρουσίασαν από κοινού Βρετανία και Ιρλανδία στους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας, κατά τις ολοήμερες διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν...

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής, την οποία φιλοξενούν οι δύο κυβερνήσεις, θα συνεχιστεί, ωστόσο η επιτυχία των προσπαθειών τους θα εξαρτηθεί εν τέλει από την αντίδραση στο σχέδιο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που πιέζεται να καταθέσει οριστικά τα όπλα.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν, είχαν πολύωρες συνομιλίες με αντιπροσωπείες των κυριότερων κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, με σκοπό την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης στο Μπέλφαστ, η οποία κατέρρευσε πριν από πέντε μήνες.

«Δε μένουμε επειδή δε σημειώνουμε πρόοδο. Ακριβώς το αντίθετο», υποστήριξε εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι επαφές θα συνεχιστούν για ακόμη μία ημέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ