Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ - ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα «νέα» προϊόντα τζόγου

Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση κατοχυρώνει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών

Στη νομοθετική κατοχύρωση των αξιώσεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ιδιαίτερα των τραπεζών, προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο νόμου «Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το «ναι σε όλα» περιλαμβάνει την πλήρη και προκλητική φοροαπαλλαγή των τραπεζών, των μεγαλορεντιέρηδων και του μεγάλου κεφαλαίου για τα «νέα» προϊόντα τζόγου.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η εκτενής ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων στο σχέδιο νόμου δεν υπονοεί ότι οτιδήποτε δεν προβλέπεται απαγορεύεται. Αλλωστε σε καθεστώς ελεύθερης ιδιωτικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, αν όχι και αναγκαία, η ευέλικτη προσαρμογή της αγοράς με τις κατά το δυνατόν λιγότερες νομοθετικές παρεμβάσεις».

Ομως, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και υπαρκτές είναι και το «ζουμί» του νομοσχεδίου αποτελούν. Μεταξύ άλλων προβλέπονται «ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» τόσο για τα ομολογιακά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων όσο και για την τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων.

Και συγκεκριμένα:

  • Για τα εταιρικά ομόλογα προβλέπουν «φορολογική μεταχείριση ανάλογη με αυτή που έχει προβλεφτεί για τους τίτλους προεσόδων του ελληνικού δημοσίου». Με απλά λόγια, η έκδοση, διάθεση, μεταβίβαση των ομολογιακών τίτλων και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με αυτά θα είναι παντελώς αφορολόγητη
  • Οι «εταιρίες ειδικού σκοπού», που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, απαλλάσσονται πλήρως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος χαρτοσήμου για τα ακίνητα που έχουν στο ενεργητικό τους
  • Κάθε μεταβίβαση ακινήτου προς τις εταιρίες αυτές καθώς και η αναμεταβίβασή τους απαλλάσσεται από «κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλη χαρτοσήμου, εισφορά ή δικαιώματα υπέρ του δημοσίου ή τρίτων».

Με το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει την αγορά των «εταιρικών ομολόγων». Πρόκειται για έκδοση χρέους από μεγάλες ΑΕ. Τα ομόλογα αυτά θα είναι αντικείμενο καθημερινού τζόγου και οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο καθώς θα «αξιολογούν» τις επιχειρήσεις και θα εμπορεύονται τη συγκεκριμένη πραμάτεια. Παράλληλα, η αγορά αυτή ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις υπηρετεί και το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά στη λεγόμενη τιτλοποίηση απαιτήσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά πρώτα και κύρια στις τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται στοιχεία του ενεργητικού τους, όπως τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε πελάτες, να τα πουλούν δηλαδή σε άλλη τράπεζα ή τρίτο. Επίσης, με βάση το ύψος των απαιτήσεων μπορούν να εκδίδουν ομόλογα και να τα διαθέτουν στους «επενδυτές». Μια μορφή της τιτλοποίησης «απαιτήσεων» είναι και η «τιτλοποίηση ακινήτων», που προικοδοτείται με πλήρη φοροαπαλλαγή από την κυβέρνηση και που την εκμεταλλεύτηκαν ήδη ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή κρίνει σκόπιμο, «λόγω του νέου του θεσμού στην Ελλάδα, να μην επιτρέπεται η διάθεση των ομολογιών που θα εκδίδονται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης με δημόσια εγγραφή στο κοινό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ