Την πρόσληψη 60 επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του μέτρου της προσφοράς κοινωφελούς εργασίας αντί ποινής
Να σημειωθεί ότι η εναλλακτική έκτιση της ποινής θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Αθ. Κανελλόπουλου και για τόσα χρόνια παρέμεινε γράμμα νεκρό, καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητης μηχανισμός, δηλαδή οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, που θα μεριμνούσαν για την εφαρμογή του θεσμού. Αυτό είχε αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μην αποφασίζουν τη μετατροπή στερητικών της ελευθερίας ποινών σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας προϋποθέτει, βέβαια, την αποδοχή του καταδικασθέντος, ενώ το δικαστήριο θα καθορίζει τον αριθμό των ωρών της κοινωφελούς εργασίας που αντιστοιχούν σε κάθε μέρα φυλάκισης και ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής ορίζει την υπηρεσία ή τον οργανισμό που θα εργαστεί ο καταδικασθείς, φυσικά χωρίς αμοιβή.
Στο μέτρο αυτό θα υπαχθούν, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, ποινές που είναι μεγαλύτερες του ενός μηνός και έχουν μετατραπεί σε χρηματική ποινή ή ποινές που κυμαίνονται από δύο μέχρι τρία χρόνια. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι 650 άτομα κρατούνται σήμερα με τις παραπάνω ποινές. Βέβαια, δεν μπορούν να τύχουν όλοι αυτοί οι κρατούμενοι των ευεργετικών διατάξεων αυτού του μέτρου. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 φορείς (ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοί φορείς κλπ.) που θα δέχονται προς εργασία καταδικασθέντες για να εκτίσουν εναλλακτική ποινή.
Στο μεταξύ, επικεφαλής του νεοσυσταθέντος 12μελούς Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης (νόμος 3090/02) επιλέχθηκε ο επίτιμος εισαγγελέας εφετών Αθ. Δαδούκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει στο Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών ετοίμασε το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των 20 κλειστών και δικαστικών φυλακών, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 70 χρόνια!