Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ο Λάτσης προορίζεται για... μεγαλομέτοχος!

Νέος στόχος της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης του Ομίλου, είναι η απορρόφηση της «Πετρόλα», με την παραχώρηση στο Λάτση περίπου του 7% των ΕΛ.ΠΕ.!

Μεγαλομέτοχο στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.) επιθυμεί να κάνει το Λάτση η κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά από την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση του 23,17% των ΕΛ.ΠΕ. στην κοινοπραξία της ρωσικής «Lukoil» και του Ομίλου Λάτση, ο τελευταίος προορίζεται να μετατραπεί σε μέτοχο των ΕΛ.ΠΕ., μέσω... απορρόφησης της «Πετρόλα» από τον Ομιλο! Χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχουν επίσημες αναφορές από την πολιτική ηγεσία, το θέμα - σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες - έχει αρχίσει να τίθεται από ανώτατα στελέχη της διοίκησης του Ομίλου.

Ετσι, στα... επενδυτικά σχέδια των ΕΛ.ΠΕ., τίθεται πλέον και η απορρόφηση της Πετρόλα, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου, παραμένει «εν ζωή» χάρη στη συνεργασία της με τα ΕΛ.ΠΕ. Οι ίδιοι παράγοντες, αναφέρουν ότι τα «ΕΛ.ΠΕ. και η Πετρόλα θα πρέπει να γίνουν ενιαίο μαγαζί» και ως αντάλλαγμα στο Λάτση, θα παραχωρηθεί ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛ.ΠΕ., το οποίο (ποσοστό) χονδρικά υπολογίζεται σε περίπου 7%! Ετσι, κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Λάτσης θα βάλει το πόδι του στα ΕΛ.ΠΕ.

Είναι εμφανές, ότι οι αναφορές των διοικούντων των ΕΛ.ΠΕ. δεν αποτυπώνουν αποκλειστικά τις προσωπικές τους επιθυμίες, αλλά και της κυβέρνησης. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα που ήταν πλέον ορατή η αποτυχία της πώλησης, ανεπισήμως κυκλοφορούσε το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς της «Πετρόλα». Φαίνεται όμως ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με τον Λάτση, όχι για απευθείας εξαγορά αλλά για απορρόφηση, με την παραχώρηση του προαναφερθέντος ποσοστού! Από αυτή την άποψη, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι την επομένη κιόλας του ναυαγίου του διαγωνισμού, ο όμιλος Λάτση με ανακοίνωσή του δημοσιοποίησε τη σιγουριά του ότι παρά την αποτυχία θα βρεθεί τρόπος... συνεργασίας των δύο επιχειρήσεων.

Ο μποναμάς που ετοιμάζεται να προσφέρει προς τον μεγαλοεπιχειρηματία η κυβέρνηση, είναι σε κάθε περίπτωση, ανυπολόγιστης αξίας, αφού τον κάνει ουσιαστικά βασικό μέτοχο σε έναν όμιλο, η δυναμικότητα του οποίου δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την «Πετρόλα». Πολύ περισσότερο που στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από γνωστό ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν μπορεί να παραμείνει καν στην ενεργειακή αγορά, με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας της. Στην περίπτωση απορρόφησης, το μόνο θετικό για τα ΕΛ.ΠΕ., είναι ότι θα αυξήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους τους. Το τίμημα όμως θα είναι η παραχώρηση τμήματος μιας στρατηγικής σημασίας και υπερκερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης στον Ομιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ