Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ο «προληπτικός πόλεμος» εντείνεται

Τζενίν, Δυτική Οχθη: όλοι οι διαβάτες, ακόμη και οι ξένοι, αποτελούν δυνητικό στόχο...

Associated Press

Τζενίν, Δυτική Οχθη: όλοι οι διαβάτες, ακόμη και οι ξένοι, αποτελούν δυνητικό στόχο...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΕΤΖΑΡΙΜ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε χτες «αδιευκρίνιστο» αριθμό Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, καθώς αυτοί επιχειρούσαν να «τοποθετήσουν εκρηκτικά στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του. Σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Χα' αρέτζ στο διαδίκτυο, οι νεκροί είναι δύο ή τρεις, ενώ υπήρξε και μία σύλληψη. Στη διάρκεια της σύγκρουσης «εξερράγη» και ένας από τους μηχανισμούς που «επιχειρούσαν να τοποθετήσουν» οι Παλαιστίνιοι, πάντα κατά την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί από πλευράς των στρατιωτών. Σε ξεχωριστό επεισόδιο στην ίδια περιοχή, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο «ελεύθερο σκοπευτή» που άνοιξε πυρ εναντίον των ανδρών του. Επίσης χτες ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι «εξουδετέρωσε» έναν αυτοσχέδιο πύραυλο Κάσαμ, ο οποίος βρέθηκε κοντά στον ισραηλινό εποικισμό Μιγκντάζ Οζ.

Την ίδια ώρα στην υπό σιδηρό κλοιό Τζενίν, όπως και στην Καμπάτιγια, πραγματοποιούνταν μαζικές συλλήψεις - τουλάχιστον 20 στην πρώτη και 15 στη δεύτερη. Στην πλειοψηφία τους κατηγορήθηκαν ως μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Επρόκειτο για «προληπτικές συλλήψεις». Στη Ραμάλα, συνελήφθη ο Μουσταφά Μπαντάρνα, μέλος του Δημοκρατικού Μετώπου, ο οποίος φέρεται να «στρατολογούσε Παλαιστίνιους για βομβιστικές επιθέσεις».

Η όλο και μεγαλύτερη σκληρότητα που επιδεικνύει ο ισραηλινός στρατός δεν είναι άσχετη με την αναμονή - που μοιάζει να τελειώνει - του πολέμου στο Ιράκ: είναι γνωστό ότι ο Σαρόν, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, προσβλέπει σε μια «νίκη επί των Αράβων» για να «ξεκαθαρίσει» το Παλαιστινιακό...

«Οργή» για την πιθανή δίκη Σαρόν

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπένιαμιν Νετανιάχου κάλεσε χτες στο μεταξύ τον Βίλφριντ Γκέενς, πρεσβευτή του Βελγίου στο Ισραήλ, και του επέδωσε «έντονη διαμαρτυρία» εκ μέρους της κυβέρνησης του Ισραήλ για το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου έκρινε ότι ο Αριέλ Σαρόν μπορεί να δικαστεί για την ανάμειξή του στις σφαγές στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα το 1982, μόλις πάψει να απολαμβάνει της ασυλίας που του προσφέρει ο πρωθυπουργικός θώκος.

«Το Ισραήλ δε θα αποδεχτεί ακόμη ένα ματωμένο λίβελο κατά του ισραηλινού έθνους και το Ισραήλ δεν είναι Ευρώπη - η απόφαση ήταν περισσότερο πολιτική από ό,τι δικαστική», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Το Βέλγιο δίνει βραβείο στην τρομοκρατία», πρόσθεσε. Το γραφείο του ίδιου του Σαρόν με γραπτή ανακοίνωσή του χαρακτήριζε την απόφαση «σκανδαλώδη πρόκληση». Η βελγική πρεσβεία και η βελγική κυβέρνηση δεν αντέδρασαν επίσημα στη νότα των Ισραηλινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ