Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Χωρίς να πάρουν τίποτα, «έδωσαν» πολλά, οι «καπεταναίοι»

Με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ, στιγματίζει τη στάση των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και καλεί τους αγρότες, να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

ΛΑΡΙΣΑ.-

Στη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές της ΝΔ στη συνάντηση με το υπουργείο Γεωργίας, αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Εχουμε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία μας, όχι με την κινητοποίηση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών, αλλά με το αίτημα που καθόρισε η λεγόμενη "Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λάρισας". Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις - δυστυχώς - μας δικαίωσαν για άλλη μια φορά.

Πιο συγκεκριμένα:

Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, διά στόματος Θ. Κοκκινούλη, προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας, για τ' αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Γεωργίας. Και μας θύμισαν τον Γ. Ανωμερίτη, όταν επέστρεφε πανηγυρίζων από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνυπογράψει το νέο, καταστροφικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι.

Γιατί δηλώνουν ικανοποιημένοι; Μήπως το υπουργείο Γεωργίας υποχώρησε κάπου, ή κάπως από τη θέση που είχε πριν τα τρακτέρ των βαμβακοπαραγωγών βγουν στους δρόμους;

Οχι, ούτε πόντο.

Ελεγε ο Γ. Δρυς, ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη θ' ανοίξουν, για λίγες μέρες, τα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να εισκομιστούν ποσότητες βαμβακιού που έμειναν αδιάθετες "λόγω ανωτέρας βίας" (Αυτό, άλλωστε ζητούν και οι εκκοκκιστές, ενώ προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι).

Το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων - πρόσθετε ο Γ. Δρυς - θα γίνει, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι που αποδεικνύουν ότι, οι προς εισκόμιση αδιάθετες ποσότητες, είναι "νόμιμες". Και "νόμιμες", σύμφωνα με την κυβέρνηση - αλλά και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ και τους υπόλοιπους αγροτοσυνδικαλιστές που παρουσιάζονται σαν μέλη της παλιάς Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής(!!) - είναι οι ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν εντός ΟΣΔΕ κι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει ο κανονισμός της ΕΕ και προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, (ΚΥΑ), που αυθαίρετα ορίζει την επιδοτούμενη στρεμματική απόδοση σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την πραγματική παραγωγή.

Τα ίδια, ακριβώς, υποσχέθηκε και χτες (προχτές) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Προς τι, λοιπόν η αυτοϊκανοποίηση, των "καπεταναίων";

Οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων βαμβακοπαραγωγών, όχι μόνο δεν «πήραν» τίποτα από το υπουργείο Γεωργίας, αλλά "έδωσαν" πολλά.

  • Πρώτον, "έδωσαν" το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δέχονται να παραδώσουν μέρος της αδιάθετης παραγωγής τους - το πόση θα είναι δε δεσμεύτηκε ο Γ. Δρυς - αφήνοντας και ποσότητες να σαπίζουν στις αποθήκες τους. Μάλιστα, αποδέχονται να την παραδώσουν χωρίς να ξέρουν σε ποια τιμή θα πουλήσουν, αφού το αίτημα που προβλήθηκε δε συνδυαζόταν με την απαίτηση να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για όλα τα κιλά που θα παραδώσουν, τουλάχιστον 300 δρχ. το κιλό.
  • Δεύτερον, "έδωσαν" τη χαρά στον Β. Αργύρη να ισχυρίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, τού αναγνωρίζουν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ΟΣΔΕ σαν "κοφτερό τσεκούρι" για τις στρεμματικές περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας και σαν "βαρύ καντάρι" για τη δραστική μείωση της βαμβακοπαραγωγής. Κι ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν θα έχουν στόχο να περιορίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις αδιάθετες ποσότητες που θα εισκομιστούν. Ούτε, βεβαίως, πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η «αναγνώριση του ΟΣΔΕ» θ' ανοίξει την όρεξη για μεγαλύτερες περικοπές και μειώσεις του χρόνου.
  • Τρίτον, "έδωσαν" την ευκαιρία στον Γ. Δρυ - ενόψει και των νέων αποφάσεων της ΚΟΑ βαμβακιού - να επικαλείται ως γεγονός τη δήθεν αποδοχή εκ μέρους των Ελλήνων αγροτών του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, στα δύο χρόνια εφαρμογής του οποίου οι βαμβακοπαραγωγοί υπέστησαν δραστική μείωση του εισοδήματός τους και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτή την καλλιέργεια.

Το γιατί "έδωσαν" τόσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να "πάρουν" τίποτα για τους βαμβακοπαραγωγούς, μπορεί να φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, περίεργο, αλλά είναι εξηγήσιμο.

Εκτός του ότι η προβολή ως μοναδικού αιτήματος των βαμβακοπαραγωγών ν' ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, για λίγες μέρες, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην αποδοχή των κυβερνητικών θέσεων, είναι και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές συμφωνούν με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής για το βαμβάκι. Συμφωνούν, δηλαδή, με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με τον αποκλεισμό απ' αυτή των μικρομεσαίων καλλιεργητών και την παράδοσή της στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς κι όλο τον αγροτικό κόσμο του νομού μας ν' αγωνιστεί για:

  • Να παραδοθούν άμεσα στα εκκοκκιστήρια όλες οι απούλητες ποσότητες, να επιδοτηθεί το σύνολο της φετινής παραγωγής βαμβακιού, ανεξαρτήτως ΟΣΔΕ, και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί, για όλο το βαμβάκι που θα παραδώσουν φέτος, τουλάχιστον 300 δραχμές το κιλό.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφασή της για περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια - φέτος αποφασίστηκε να περικοπεί το 20% από όσους καλλιεργούν από 50 μέχρι 100 στρέμματα - μια τακτική που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 700.000 στρέμματα η καλλιέργεια βαμβακιού, στα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
  • Να καταργηθεί ο νέος, καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, στα δύο χρόνια εφαρμογής του οποίου το αγροτικό εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών υπέστη δραστική μείωση.
  • Να μην πληρώνουν καθόλου πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι αγρότες, που καλλιεργούν μέχρι 100 ιδιόκτητα και 150 νοικιασμένα στρέμματα.
  • Να καταργηθούν οι μηχανισμοί κλεψιάς των βαμβακοπαραγωγών από τους εκκοκκιστές, όπως ο προκαθορισμός και ο μετακαθορισμός, η αναπροσαρμογή βάρους, η προμήθεια για την καταβολή των επιδοτήσεων κ.ά.
  • Να μην περάσει η Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ, μέσω της οποίας θα κοπούν επιδοτήσεις κι άλλες ενισχύσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε, ως ΕΟΑΣΝΛ, για την ενότητα των αγωνιζόμενων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Η ενότητα, όμως, δεν πρέπει να είναι επίπλαστη και συγκυριακή, αλλά να στηρίζεται σε γερές βάσεις. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ΣΥΜΦΩΝΙΑ τόσο για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ των αιτημάτων, όσο και για την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ