Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό φιλάθλου από αστυνομικούς της «ΔΑΕ»

Βάναυση επίθεση και ξυλοδαρμό δέχτηκε, προχτές το απόγευμα, στο σταθμό Σεπολίων του Μετρό, νεαρός οπαδός της ΑΕΚ από αστυνομικούς της «Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων». Ο νεαρός, πεσμένος στο έδαφος και χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, δέχτηκε κλοτσιές σ' όλο του το σώμα τουλάχιστον από δύο αστυνομικούς, μπροστά στα μάτια κι άλλων φιλάθλων. Το συγκεκριμένο περιστατικό, το νέο αυτό κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καταγράφτηκε από τηλεοπτική κάμερα και μεταδόθηκε προκαλώντας οργή. Μάλιστα, το ίδιο το θύμα με χτεσινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς διευκρίνισε ότι είναι επιληπτικός και το αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας ήταν να λιποθυμήσει λίγο πριν μπει στο γήπεδο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το περιστατικό, υπογραμμίζοντας: «Είναι ένα μόνο δείγμα της αστυνομικής βίας που γίνεται ολοένα και σκληρότερη. Αποκαλύπτει, δε, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί ιδιαίτερα μέσα στο προσωπικό των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και το είδος της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται». Η «Συσπείρωση» επισημαίνει πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι τέτοια φαινόμενα είναι μεμονωμένα δεν είναι πειστικά. «Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι πολλά. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την επικίνδυνη επέκταση τέτοιων περιστατικών, τα οποία τείνουν να γίνουν πάγια αστυνομική συμπεριφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει ακόμα πως «η προώθηση και ψήφιση αντιδημοκρατικών νόμων και ρυθμίσεων, η ουσιαστική ατιμωρησία αστυνομικών οργάνων, που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, διαμορφώνουν κλίμα που ευνοεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη, τον πολλαπλασιασμό τέτοιων φαινομένων».

Για το θέμα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διατάχθηκε διενέργεια έρευνας «προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω απ' τις οποίες συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στον βαθμό και όπου υπάρχουν». Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» πιστεύει ότι διατάχθηκε ΕΔΕ επειδή το περιστατικό πήρε δημοσιότητα, ενώ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή θα γίνει, ως συνήθως, «το όχημα για τη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και δεν οδηγεί κατά κανόνα στην τιμωρία του δράστη». Η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» καταλήγει με κάλεσμα προς το λαό και τη νεολαία να αντισταθούν στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, να καταγγέλλουν άμεσα τέτοια περιστατικά, να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο θέμα έκανε χτες δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος πέταξε το «μπαλάκι» αλλού, δηλώνοντας πως «ευελπιστεί ότι η έρευνα που θα γίνει θα αποδώσει ευθύνες σε εκείνους, οι οποίοι χειρίστηκαν με τέτοια βαρβαρότητα το πρόβλημα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ