Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΔΟΕ
Κατάστιχο εντυπωσιασμού με 10 ομάδες

Στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι. Παρά τον καταλογισμό σοβαρών φορολογικών παραβάσεων (παρακράτηση ΦΠΑ κ.ά.) συνεχίζουν να μην πληρώνουν...

Κατάστιχο εντυπωσιασμού, κυρίως με ΠΑΕ από την Α΄ Εθνική Κατηγορία, που έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, δημοσιοποίησε χτες η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Ανάλογα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν αλλά γεγονός είναι ότι τόσο οι ΠΑΕ όσο και διάφοροι «μεγαλόσχημοι» επιχειρηματίες ουδέποτε κλήθηκαν για τα «περαιτέρω». Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε μπήκε στον κόπο να γνωστοποιήσει αν και κατά πόσον εισπράχτηκαν τα ποσά των φόρων που παρακράτησαν οι διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι έχουν μπει στο απυρόβλητο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε αντίθεση με το φοροκυνηγητό σε βάρος των μισθωτών, συνταξιούχων και των ΕΒΕ της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα που δημοσιοποίησαν και η οποία περιλαμβάνει 10 ΠΑΕ, μόνον η μία από τις «μεγάλες» (η ΠΑΕ Παναθηναϊκός) φέρεται να κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό, χωρίς όμως να διευκρινίζουν κατά πόσον έγινε κάποιος «διακανονισμός» ή αν επιβλήθηκαν τα αναλογούντα πρόστιμα, όπως συμβαίνει με τις μικρές επιχειρήσεις και τους μικροεπαγγελματίες. Το οφειλόμενο ποσό καταβλήθηκε επίσης και από την ΠΑΕ Πανηλειακός.

Η λίστα του ΣΔΟΕ περιέχει τους παρακάτω:

  • ΠΑΕ Προοδευτική: Για ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και φόρου για τις αμοιβές ποδοσφαιριστών, ύψους 1,11 εκατ. ευρώ
  • ΠΑΕ Αρης: Για μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλες παραβάσεις, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ
  • Ηρακλής ΚΑΕ (μπάσκετ): Για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ
  • ΠΑΕ Καλαμάτα: Μη υποβολή ΦΠΑ για ποσό 950.500 ευρώ
  • ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Μη απόδοση φόρου για αμοιβές ποδοσφαιριστών (784.600 ευρώ) και για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, 61 εκατ. δρχ.
  • ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Για μη υποβολή ΦΠΑ και φόρου μισθωτών για το 2002 (245.300 ευρώ) και 8,5 εκατ. δρχ. για το 2001
  • ΠΑΕ Ιωνικός: Για μη απόδοση φόρου 77 εκατ. δρχ. και για έκδοση εικονικού τιμολογίου 92.300 ευρώ
  • ΠΑΕ Πανηλειακός: Για τέλη χαρτοσήμου 10,7 εκατ. ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζεται
  • ΠΑΕ Πανιώνιος: Για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία κ.ά. 718 εκατ. δρχ.
  • ΠΑΕ Απόλλων: Για ΦΠΑ κ.ά. συνολικού ύψους 929.000 ευρώ.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ο έλεγχος στην ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζεται από την αρμόδια Εφορία και πως αν χρειαστεί θα παρέμβει και το ΣΔΟΕ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ