Με μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 19,05% στο σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών «έκλεισε» το 2002 για την αγορά. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και καταγράφουν τους «δείκτες ασφυξίας» στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2002. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, «ομολογούν» την αδυναμία κύρια των μικρεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έγκαιρα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, οι ακάλυπτες επιταγές τη χρονιά που πέρασε ανήλθαν στο ποσό των 629,6 εκατ. ευρώ έναντι 487 εκατ. ευρώ το 2001. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 29,29% μέσα σε ένα χρόνο. Μικρή μείωση κατά 9,47% παρουσιάζει ο δείκτης των απλήρωτων συναλλαγματικών που μέσα στην προηγούμενη χρονιά αντιστοιχούσε σε 158,3 εκατ. ευρώ έναντι 174,8 εκατ. ευρώ το 2001.
Ετσι, συνολικά τα «φέσια» - δηλαδή η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών - παρουσιάζουν αύξηση κατά 19,05% και έφτασαν όλο το χρόνο τα 788 εκατ. ευρώ έναντι 661,8 εκατ. το 2001.
Η έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία - και βέβαια εκτός από αυτά υπάρχουν και πρόσθετα που δεν περιλαμβάνονται και είναι οι ανεπίσημες συμφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών - είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής. Εχει να κάνει τόσο με τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας των νοικοκυριών να πραγματοποιήσουν αγορές, ενώ και τις αγορές που κάνουν τις «χρεώνονται» με δανεισμό μέσω των πιστωτικών καρτών. Από την άλλη μεριά είναι αποτέλεσμα της επέκτασης των πολυκαταστημάτων που καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς. Από κοντά σ' όλα αυτά βρίσκεται και η επίθεση που δέχονται από την ασκούμενη πολιτική οι μικρές επιχειρήσεις με τις εκάστοτε αβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι πτωχεύσεις - συνολικά αιτήσεις και κηρυχθείσες - ήταν το 2002 1.943, διατηρώντας την τάση μείωσης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια κατά 22,77% σε σύγκριση με το 2001. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δε συνηγορεί σε μια άνθηση των μικρών επιχειρήσεων. Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού σε συνδυασμό με τη γενικότερη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι κάποια στιγμή «έπιασαν πάτο» οι πτωχεύσεις, που τα προηγούμενα χρόνια αυξάνονταν με πολύ έντονους ρυθμούς. Εξάλλου, ισχύει και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων καταφέρνουν να «φυτοζωούν» καταχρεωμένες, προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν το λουκέτο. Επιπλέον, υπάρχει και ένας ακόμα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που κλείνουν χωρίς να ακολουθήσουν την επίσημη διαδικασία πτώχευσης και αυτές δεν καταγράφονται από τις τράπεζες, ή άλλες που αλλάζουν αντικείμενο στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να κρατήσουν τη θέση τους στον καταμερισμό εργασίας.