Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, άρχισε χτες το νέο κύκλο επαφών του από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή ΓΓ Κιέραν Πρέντεργκαστ.
Ο Αλβαρο ντε Σότο πρόκειται να αναχωρήσει για την Αγκυρα και την Αθήνα. Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει στις 13 του Γενάρη και την επομένη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε το ΡΙΚ, αποκορύφωμα του νέου κύκλου συνομιλιών του Αλβαρο ντε Σότο θα είναι η υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει κάποια θέματα σε συνδυασμό και με την εργασία των νομικών επιτροπών.
Η επιτροπή η οποία ασχολείται με το θέμα των συνθηκών συνήλθε χτες, ενώ η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των νόμων του κοινού κράτους θα συνέλθει αύριο, Παρασκευή.
Τα θέματα στα οποία αναμένεται να επέλθουν διαφοροποιήσεις είναι ο όγκος των στρατευμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα παραμείνουν μετά τη λύση, αλλά και το εδαφικό, το οποίο θεωρείται και το πιο επίμαχο. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ο Ντενκτάς επιχειρεί να αυξήσει το ποσοστό το οποίο θα υπαχθεί στο τουρκοκυπριακό συστατικό μέρος του κράτους, από περίπου 28,6%, που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη, στο 30%, ενώ, αντί της επιστροφής της Αμμοχώστου, προτείνει συγκατοίκηση στην πόλη.
Η υποβολή του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό προς τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις 11 του περασμένου Νοέμβρη, ήταν ιδιαίτερης σημασίας, αναφέρει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, σε συνοδευτική επιστολή που απέστειλε προχτές στο Κογκρέσο, μαζί με τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού.
Αναφέρει, επίσης, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρείχαν, όπως και προηγουμένως, διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών. Η έκθεση Μπους καλύπτει την περίοδο από 1η του Οκτώβρη μέχρι 30 του Νοέμβρη 2002.
«Νέα πολιτική» της Αγκυρας στο Κυπριακό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς. «Μεταξύ μας δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων που δε θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί μια λύση με την οποία θα γίνει αποδεκτή η άποψή μας και στην απέναντι πλευρά», λέει ο Τούρκος υπουργός. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια λύση εντός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα προστατεύονται και τα τουρκικά συμφέροντα», είπε ο Γ. Γιακίς σε συνεντεύξεις του στην τηλεόραση και στον Τύπο.
Στην πρόσφατη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έγινε σαφές ότι η θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό έχει μεταβληθεί, έχει γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» ως βάση λύσης του Κυπριακού και έχουν εγκαταλειφθεί οι ιδέες «ενσωμάτωσης» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Λύση, ακόμη και αυτό το μήνα, «βλέπει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν η Τουρκία προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της.
Ο Μ. Παπαπέτρου δήλωσε πως αν η Αγκυρα προχωρήσει σε υλοποίηση των όσων εξαγγέλλει, δε χρειάζονται πολλές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Κατά τον Μ. Παπαπέτρου, αυτό που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση των δύο πλευρών στις διάφορες πτυχές, οπότε μια λύση μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο πριν από τις 28 του Φλεβάρη και πολύ πιθανό εντός του Γενάρη.