Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενίσχυση των γνωστών ισραηλινών πρακτικών τα «αντίποινα»

Διπλωματική «κρίση» Λονδίνου - Τελ Αβίβ για την ισραηλινή απαγόρευση σε Παλαιστινίους αξιωματούχους να μεταβούν στη Βρετανία για τη Σύνοδο Μπλερ

Παλαιστίνιος με το γιο του υποχρεώνεται να γονατίσει, όπως τον διέταξε ο Ισραηλινός στρατιώτης

Associated Press

Παλαιστίνιος με το γιο του υποχρεώνεται να γονατίσει, όπως τον διέταξε ο Ισραηλινός στρατιώτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας από, προς και ανάμεσα στις παλαιστινιακές πόλεις επέβαλε ο ισραηλινός στρατός, συνεχίζοντας και τις εισβολές του σε καταυλισμούς και πόλεις, στο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε, των αντιποίνων για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή. Η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε, επίσης, να απαγορεύσει την έξοδο από τα παλαιστινιακά εδάφη σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και όσων επρόκειτο να μεταβούν στο Λονδίνο για τη σύνοδο που διοργανώνει η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας διπλωματικό «επεισόδιο» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε όλους τους Παλαιστινίους μέχρι 35 ετών απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση και κυρίως η έξοδος από τα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ισραηλινού στρατού. Εκτός από τους χιλιάδες Παλαιστινίους εργάτες στο Ισραήλ, που πλέον χάνουν τις ύστατες ελπίδες τους για ένα ισχνό μεροκάματο, απαγόρευση μετακίνησης επιβλήθηκε και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Λονδίνο για τη σύνοδο σχετικά με τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε στάσεις λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή, οπότε έχασαν τη ζωή τους 22 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, τα ξημερώματα, στον καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι. Εισβολή και συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική Κχαν Γιούνις, ενώ στη Νάμπλους της Δ. Οχθης ανατινάχτηκαν σπίτια «υπόπτων Παλαιστινίων». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε ό,τι έκανε και όλους τους προηγούμενους μήνες, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίθεση αυτοκτονίας, εκτός από τις εισβολές και τον αποκλεισμό, τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Διπλωματική «κρίση»

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία στρατιωτική ισραηλινή αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, αν δεν παταχτεί πλήρως η τρομοκρατία, διαμήνυσε, χτες, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, ενώ βρίσκεται στην εκπνοή της προεκλογικής του εκστρατείας, βάλλεται, πλέον, και προσωπικά από κατηγορίες για διαφθορά, χρηματισμό και εξαπάτηση της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών που συγκλονίζουν το Λικούντ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν, και αυτή τη φορά, την Π. Αρχή ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και σχολιάζοντας την απαγόρευση μετακίνησης που επιβλήθηκε και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, τόνιζαν ότι «άνθρωποι που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορεί να συζητούν για την ειρήνη».

Η απόφαση αυτή φέρεται να προκάλεσε την μήνιν του Λονδίνου, που κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες για τη σύνοδο που οργανώνει με τη συμμετοχή του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) και των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σ. Αραβίας. Ο Τόνι Μπλερ φέρεται, με επιστολή του, να ζητά επιμόνως από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επιτρέψει στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να μεταβεί στο Λονδίνο, «αποδεικνύοντας ότι εργάζεται για την ειρήνη». Εμφανέστερη ήταν η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στην τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Νετανιάχου φέρεται να χρησιμοποιεί τη φράση «σήμα κατατεθέν» του Μπους, ότι «με τρομοκρατικά καθεστώτα δε γίνεται διάλογος» και να κατηγορεί τη Βρετανία «ότι πράττει το εντελώς αντίθετο», αναζητώντας εταίρους για την ειρήνη στην Π. Αρχή. Σφοδρή ήταν η αντίδραση Στρο, που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αντί να ασχολείται με την τρομοκρατία, στρέφεται κατά των Παλαιστινίων αξιωματούχων». Τη δυσφορία του για την ισραηλινή απόφαση εξέφρασε και ο Κόλιν Πάουελ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ