Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα στις 11 στα Προπύλαια η συγκέντρωση των σπουδαστών της Αθήνας. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Στον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση συντονίζουν τα βήματά τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ, παλεύοντας για ουσιαστική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα ιδρύματα. Στις 11 σήμερα το πρωί στα Προπύλαια έχει δοθεί το ραντεβού των σπουδαστών για το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι σπουδαστικοί σύλλογοι της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ΤΕΙ Αθήνας, μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων.

Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να συνεχίσουν τον αγώνα, καθώς η τροπολογία που υποτίθεται ότι αίρει το αδιέξοδο στα ΤΕΙ, αποτελεί προεκλογικό τέχνασμα, «με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα και την υποβάθμιση των ιδρυμάτων μας (βλ. προγράμματα σπουδών στενής κατάρτισης, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις καθηγητών, πτυχία ανεργίας), μια πραγματικότητα που αναγκάζει χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τα ΤΕΙ πριν καλά - καλά εγγραφούν», όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της.

Την ψήφιση της τροπολογίας βλέπουν με επιφύλαξη οι διοικήσεις των ΤΕΙ και τη Δευτέρα 6 Μάρτη θα συνέλθει και πάλι η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, ενώ ήδη έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους Πανεπιστήμια και το Τεχνολογικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, είπε ότι «οι κινητοποιήσεις δε με ανησυχούν» και ότι «θα επικρατήσει ένα κλίμα υπευθυνότητας και κατανόησης».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Κλειστά παραμένουν με αποφάσεις αυτή τη φορά των Γενικών Συνελεύσεων των σπουδαστών τα ΤΕΙ Καβάλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Δράμας, ενώ από τα μαθήματά τους θα απέχουν και οι σπουδαστές τριών σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα χτες οι σπουδαστές της Φλώρινας πραγματοποίησαν πορεία αμέσως μετά τη λήξη της ΓΣ, ενώ οι σπουδαστές του ΤΕΙ Κοζάνης και Καβάλας προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Φλώρινας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι αμέσως μετά το κλείσιμο της Γενικής του Συνέλευσης οι σπουδαστές του ΤΕΙ, απαιτώντας να αρθεί ο διαχωρισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και διεκδικώντας την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές επίσης αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους έως τη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση.

Στην Κοζάνη οι σπουδαστές αποφάσισαν να απέχουν επ' αόριστο από τα μαθήματά τους, ενώ οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστή και για σήμερα τη σχολή τους, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα συγκέντρωση στις 6μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από τα μαθήματά τους θα απέχουν έως και την Πέμπτη οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ, της ΣΤΕΤΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη. Ενώ με Γενική τους Συνέλευση οι σπουδαστές του ΣΕΥΠ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αντίθετοι οι πανεπιστημιακοί

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή δήλωσαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης οι εκπρόσωποι της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα είναι αντισυνταγματική και έρχεται σε μια ύποπτη περίοδο προσπαθώντας ίσως να εκμαιεύσει ψήφους. Τόνισαν δε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα ισοπεδώσει το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τα κάτω, ενώ δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες στο επαγγελματικό καθεστώς των αποφοίτων και το χαρακτήρα και τη σύνθεση του ακαδημαϊκού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χτες κλειστό είχε παραμείνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, όπως επίσης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ