Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό απέλαση οι περισσότεροι μετανάστες

Μόλις 220.000 από τους περίπου 800.000 έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Ισχυρά εμπόδια βάζει η πολιτική των «κλειστών συνόρων» της ΕΕ

Ουρές για την εξασφάλιση των απαραίτητων δικαιολογητικών
Ουρές για την εξασφάλιση των απαραίτητων δικαιολογητικών
Οι απελάσεις είναι το πρωτοχρονιάτικο «δώρο» της κυβέρνησης προς τους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας. Με το «καλημέρα» του 2003, η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών θα θεωρούνται παράνομοι, αφού μόλις 220.000, από τους 800.000 που εξασφάλισαν στην προηγούμενη φάση νομιμοποίησης εξάμηνη άδεια παραμονής, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ανανέωση της άδειας.

Στις 31 του Δεκέμβρη 2002 λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για την απόκτηση ετήσιας άδειας διαμονής και η όποια παράταση - που η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως δοθεί - δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει τους μετανάστες. Τα εμπόδια που βάζει το νομοθετικό πλαίσιο και η σωρεία εγκυκλίων που το ερμηνεύουν δεν αφήνουν περιθώρια για «διορθώσεις» υπέρ των μεταναστών. Η κυβερνητική υποκρισία περισσεύει όταν εκπρόσωποί της μιλούν για «νομιμοποίηση». Η σωστή λέξη είναι «εκμετάλλευση» μέχρι και την τελευταία στιγμή της παραμονής τους στη χώρα.

Αλλωστε, η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη μεταναστευτική πολιτική, για την οποία συνυπεύθυνη είναι και η ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφής: Κλειστά σύνορα σε όσους μετανάστες δεν εξυπηρετούν τις τοπικές εθνικές οικονομίες. Μπαίνουν μόνον όσοι χρειάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη, με συμβόλαια που υπογράφουν προηγούμενα στις χώρες προέλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται σε επίπεδο ΕΕ η πλήρης καταγραφή των μεταναστών, με τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, στο πρότυπο της Συνθήκης Σένγκεν, και η μεγαλύτερη αστυνόμευση των συνόρων με τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής φρουράς.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μεταναστών στις 18 του Δεκέμβρη

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μεταναστών στις 18 του Δεκέμβρη
Τις δύο αυτές κατευθύνσεις θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση, κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από 1η του Γενάρη 2003. Με κυρίαρχο το σκεπτικό πως «παράνομη είσοδος και διαμονή δεν μπορεί να καταλήξει σε σταθερή μορφή διαμονής» - άποψη που θα υπερασπιστεί η ελληνική προεδρία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη - και με όχημα το νόμο 2910/2001 αλλά και τις εγκυκλίους που ακολούθησαν, η κυβέρνηση διώχνει τους μετανάστες από τη χώρα (Χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που «ήρθε» 25 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Ποιος πρόλαβε να ενημερωθεί και πότε πρόλαβαν να την καταλάβουν οι υπηρεσίες;). Προηγούμενα βέβαια η κυβέρνηση αξιοποίησε τους μετανάστες ως φτηνή εργατική δύναμη και τους χαράτσωσε, επιβάλλοντας την καταβολή παραβόλου, ύψους 50.000 δραχμών, μαζί με την κατάθεση των αιτήσεων νομιμοποίησης.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η άδεια παραμονής επικολλάται σε μορφή πλαστικοποιημένης ετικέτας πάνω στο διαβατήριο. Προβλέπεται η δημιουργία φακέλου για κάθε μετανάστη με 3 απαραίτητα στοιχεία: α) Αδεια εργασίας που εκδίδεται από τις νομαρχίες, β) ποινικό μητρώο και γ) διασταύρωση στοιχείων του μετανάστη με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τα στοιχεία αυτά θα διαπιστώνονται και θα επικυρώνονται από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών στις Περιφέρειες. Ειδικοί κατάλογοι με τα ονόματα των μεταναστών θα αποσταλούν στους δήμους, οι οποίοι και θα επικολλούν στο διαβατήριο την άδεια παραμονής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαίζονται με υποσχέσεις περί νομιμοποίησης(2005-04-20 00:00:00.0)
Νέα εμπόδια στις παροχές των μεταναστών(2002-12-24 00:00:00.0)
Πλήρες φακέλωμα των μεταναστών(2002-11-08 00:00:00.0)
Στις Νομαρχίες η αίτηση για ποινικό μητρώο(2001-11-15 00:00:00.0)
Πληρώνουν για να μείνουν, αλλά και να φύγουν(2001-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ