ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Το δρόμο προς τη Χάγη έδειξε χτες στον απερχόμενο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς...
Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα ΜΠΛΙΤΣ, ο Τζίντζιτς είπε πως με το τέλος της προεδρικής του θητείας (πέντε Γενάρη 2003) ο Μιλουτίνοβιτς «θα πρέπει να ετοιμάζει» την παράδοσή του στις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης.
«Πρέπει από τώρα να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το δικαστήριο, αναφορικά με την εκεί εμφάνισή του αμέσως μόλις εκπνεύσει το τέλος της θητείας του», είπε ο Τζίντζιτς.«Είναι στη λίστα του δικαστηρίου με τους ύποπτους για εγκλήματα πολέμου. Θα πρέπει να εξηγήσει το ρόλο του στα γεγονότα του παρελθόντος...», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.
Ο Μιλουτίνοβιτς δεν προέβη άμεσα σε σχολιασμό των, άλλωστε, γνωστών από καιρό προθέσεων του πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Σέρβος Πρόεδρος, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, είχε αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του Δικαστηρίου της Χάγης περί των ευθυνών του στις βιαιοπραγίες κατά Κοσσοβάρων Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, με το αφοπλιστικό επιχείρημα πως «δεν είχε καμία πραγματική εξουσία» και ως εκ τούτου δε θεωρεί πως έχει ευθύνη για ό,τι διαπράχτηκε στην περιοχή... Εντούτοις, άγνωστο παραμένει, όχι το εάν ο Μιλουτίνοβιτς θα πάει στη Χάγη, αλλά εάν αυτό θα συμβεί εκουσίως ή ακουσίως... Αλλωστε, η πρακτική της κυβέρνησης Τζίντζιτς στο παρελθόν (με κορυφαία την γκανγκστερική επιχείρηση σύλληψης, απέλασης και παράδοσης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη) έχει δείξει πως η προθυμία της να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν προσκρούει σε συνταγματικά ή άλλα «εμπόδια»...
Ολα αυτά υπό τις νέες πιέσεις της γενικής εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης, που, σε χτεσινή ανακοίνωση, υπενθυμίζει στο Βελιγράδι πως «έχει καθήκον» να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τη σύλληψη, κράτηση και μεταφορά όλων όσοι βαρύνονται με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, αλλά και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη διεξαγωγή ερευνών και στην παρουσία μαρτύρων κατηγορίας στο Δικαστήριο. Η ανακοίνωση της Χάγης δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως στη λίστα των κατηγορουμένων για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία παραμένουν τουλάχιστον 11 άτομα, μεταξύ των οποίων οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.