Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Η δήθεν οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, αποτελεί τον οδηγό για την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύεται με κάθε αφορμή. Τελευταίο παράδειγμα στη λίστα αποτελούν τα κυλικεία των σχολών, που το ένα μετά το άλλο, παραδίδονται - μέσα από διαγωνισμούς- σε μεγάλες εταιρίες. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήδη από την αρχή του 2002, μια σειρά κυλικεία έχουν περάσει σε χέρια τέτοιων εταιριών. Πχ τα κυλικεία της Φυσικομαθηματικής σχολής και της Βιβλιοθήκης ανήκουν πλέον στην εταιρία «Μικρογεύματα Γρηγόρης» και της Πολυτεχνικής σχολής στην αλυσίδα «Everest». Στόχος του Πανεπιστημίου να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τα ταμεία του, αφού χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση.

Αυτόματα όμως, με την είσοδο των μεγαλοεταιριών, αυξήθηκαν και οι τιμές στα προϊόντα. Οι τσέπες των φοιτητών και κατ' επέκταση των γονιών τους επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις των φοιτητών. Με πρωτοβουλία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά καταλήψεις στα κυλικεία και είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Ομως το φαινόμενο γενικεύεται. Γι' αυτό η ΠΚΣ θεωρεί πως άμεσα πρέπει να προβληθεί ως αίτημα διεκδίκησης η άμεση μείωση των τιμών και ο σταθερός έλεγχός τους μέσα από επιτροπή του Πανεπιστημίου στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φοιτητών. Ομως για να λυθεί οριστικά το θέμα η ΠΚΣ σημειώνει πως απαιτείται τα κυλικεία να λειτουργούν κάτω από τη διαχείριση του ΑΠΘ -όπως και οι άλλες υπηρεσίες του-, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διασφαλιστεί ο σταθερός έλεγχος των τιμών, η υγιεινή των προϊόντων και η ασφάλεια των χώρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ