Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθεια ανατροπής με όλα τα μέσα

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διαδήλωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, με κύριο αίτημα την απομάκρυνση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, έγινε μέσα στην ίδια της τη σφηγκοφωλιά. Παρ' όλα αυτά αίμα έρευσε, αν και ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο το τι πραγματικά συνέβη, και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 18 τραυματίστηκαν κατά τα βίαια επεισόδια που συνέβησαν κατά την 5η ημέρα της γενικής απεργίας της αντιπολίτευσης. Αυτές οι εκρήξεις βίας έδωσαν και την κατάλληλη αφορμή για παρέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ, που όμως αρκέστηκαν να συστήσουν... ηρεμία.

Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις έχουν ως εξής: Ο διευθυντής της Ασφάλειας, Ανχελ Μαρτίνες, ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί δύο άτομα που άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι ένοπλοι δράστες ήταν τέσσερις και ένας από αυτούς παραδέχτηκε την πράξη του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Το αιματηρό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πλατεία Φράνσια της Αλταμίρα, όπου από τις 22 Οκτώβρη βρίσκονται 14 αξιωματικοί που έχουν στασιάσει ζητώντας την παραίτηση του Τσάβες και ανακηρύσσοντας την περιοχή αυτή «ελεύθερο έδαφος».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία και δήλωσε έτοιμος να επαναλάβει το διάλογο με την αντιπολίτευση, που ζητά προκήρυξη εκλογών. Η απάντηση των απεργών ήταν παράταση της κινητοποίησης. Η γενική αυτή απεργία, που είναι η τέταρτη στο χρόνο, ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βενεζουέλας (CTV), την εργοδοτική ομοσπονδία (Fedecamaras) και τη Δημοκρατική Συνεργασία (CD), η οποία συνενώνει κόμματα και ενώσεις της αντιπολίτευσης.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA), Σέσαρ Γκαβίρια, ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ζήτησε «μόνο συμφωνίες» εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Αμεση παρέμβαση, «σαν έτοιμες από καιρό», έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για την έκρηξη βίας. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούνται και οι δύο πλευρές να «απορρίψουν τη βία, να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το διάλογο και να σεβαστούν τη συνταγματική διαδικασία», ενώ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για κλιμάκωση των επεισοδίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ