Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απογευματινό χαράτσι 2,7 δισ. δραχμών

Απολογιστικά στοιχεία απ' το πρώτο εξάμηνο ενός μέτρου που είχε παρουσιαστεί απ' την κυβέρνηση ως η μεγάλη τομή, ενώ στην ουσία αποτελεί έναν ακόμα μοχλό εμπορευματοποίησης της Υγείας

Ο «Ευαγγελισμός» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα ιδιωτικά ιατρεία αλλά έχει και τα περισσότερα ράντζα
Ο «Ευαγγελισμός» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα ιδιωτικά ιατρεία αλλά έχει και τα περισσότερα ράντζα
Σε οικονομική αιμορραγία, που ξεπερνά τα δύο δισ. δραχμές, υποβλήθηκαν στην ώρα της ανάγκης 105.000 ασθενείς που επισκέφτηκαν τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση τα παρουσίασε ως τη μεγάλη καινοτομία που θα διευκόλυνε τους ασθενείς να αποφύγουν τις ουρές και να έχουν το γιατρό της προτίμησής τους, όπως έλεγε ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος. Ομως, ένα χρόνο μετά εκείνο που προκύπτει είναι ένα ακόμα χαράτσι, με τις ουρές να μεγαλώνουν και να αυξάνονται τα εμπόδια της πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» προκύπτουν απ' τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Εκτωρ Νασιώκας, σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και Γιώργου Χουρμουζιάδη για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία αφορούν - κατά βάση - στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του θεσμού, που όσο κι αν δεν είχε τα προσδοκώμενα για την κυβέρνηση αποτελέσματα εντούτοις αποτελεί έναν βασικό μοχλό στην επιχείρηση εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως, λοιπόν, φαίνεται στο συνοπτικό πίνακα που δημοσιεύουμε, τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν σε 84 απ' τα 134 συνολικά νοσοκομεία. Τα έσοδα των νοσοκομείων από ιδιώτες - αυτά δηλαδή που πλήρωσαν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους - ανέρχονται σε 6.267.547,7 ευρώ (2,1 δισ. δραχμές). Αν προστεθούν και οι πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία (1.951.538,3 ευρώ) τότε οι πληρωμές ξεπερνούν τα 2,7 δισ. δραχμές.


Τα περισσότερα έσοδα από τους ιδιώτες τα έχει το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με 405.987 ευρώ, ενώ ακολουθούν το ΚΑΤ με 395.441 ευρώ και ο «Ευαγγελισμός» με 366.210 ευρώ. Στα έσοδα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία προηγείται το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με 941.386 ευρώ καθώς στο νοσοκομείο αυτό γίνονται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες (Μια αξονική χρεώνεται 71 ευρώ με βάση το τιμολόγιο του δημοσίου, ενώ μια μαγνητική καλύπτεται ολόκληρη απ' τον ΟΓΑ με 236 ευρώ).

Βέβαια, τα περισσότερα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απλώς εγγεγραμμένα ως αξιώσεις απ' αυτά, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σε επίπεδο ΠεΣΥ τα περισσότερα έσοδα από ιδιώτες καταγράφηκαν στο Α΄ Αττικής (1.700.161 ευρώ) όπου έγιναν και οι περισσότερες επισκέψεις (28.327 ασθενείς).

Τα συνολικά έσοδα των γιατρών και του λοιπού προσωπικού περιορίζονται μόλις σε 5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα ποσοστά αυτών που παίρνουν μέρος στα απογευματινά ιατρεία είναι πολύ μικρά.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία από όλα τα ΠεΣΥ για τα «κλεισμένα ραντεβού», εντούτοις προκύπτει μια φθίνουσα τελικά προσέλευση. Μόνο σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Μαιευτήριο «Ελενα» ή σε κάποια πανεπιστημιακά, γίνονται πρόσθετες, απ' τα προκαθορισμένα ραντεβού, επισκέψεις.

Η πρώτη εντύπωση πάντως απ' την ανάγνωση των στοιχείων είναι πως κυρίως στην περιφέρεια ο θεσμός υπάρχει μόνον κατ' όνομα. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το χαρακτήρα της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης και δείχνει τη φορά των πραγμάτων: Οτι δηλαδή σε εκείνα τα νοσοκομεία που δεν υπάρχουν έσοδα τα ιδιωτικά ιατρεία θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα λειτουργούν χωρίς αντίκρισμα για όσους παίρνουν μέρος σε αυτά, ενώ στα λεγόμενα μεγάλα νοσοκομεία η «πελατεία» - όπως αποκαλούνται εκσυγχρονιστικά οι ασθενείς - θα αυξάνεται.


Ετσι λοιπόν τα πρώτα συνοπτικά στοιχεία πιστοποιούν την προειδοποίηση ότι και με τα απογευματινά ιατρεία θα ενισχύεται ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε πλούσια και φτωχά, με αντίστοιχες υγειονομικές παροχές ανάλογα με τα έσοδα που θα έχουν από τους ασθενείς.

Ενα χρόνο πριν

Με σημαία την υποτιθέμενη «αναβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης των πολιτών» ξεκίνησε πέρσι, εν μέσω των γιορτών των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υγείας την εκστρατεία του προκειμένου να λειτουργήσουν από την 1.1.2002 τα ιδιωτικά ιατρεία που δημιούργησε, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, αλλά και για να προσελκύσει «πελάτες».

Της εκστρατείας ηγήθηκε τότε, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, ο υφυπουργός Εκτ. Νασιώκας. Ο υφυπουργός, ακολουθούμενος από τις τηλεοπτικές κάμερες, πήρε κυριολεκτικά σβάρνα τα νοσοκομεία, για να διαφημίσει το «νέο θεσμό», που ερχόταν, κατά τις εκφράσεις του, «να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά», «να καταπολεμήσει τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» και «να φτιάξει ένα σύστημα παραγωγικό και αποτελεσματικό». Η μόνη ...ταραχή βέβαια που προκλήθηκε αφορά στις τσέπες των ασθενών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν βαρύ χαράτσι την ώρα της ανάγκης, για υπηρεσίες που έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει και δικαιούνται να τους παρέχονται δωρεάν και ισότιμα από το κράτος.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς (φαίνονται και στον πίνακα) ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 90! Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατανέμονται, το 60% στους γιατρούς που διενεργούν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και το 40% παρακρατείται από το νοσοκομείο. Από το προϊόν του ειδικού λογαριασμού, που παρακρατείται από το νοσοκομείο, το νοσηλευτικό, τεχνολογικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, που απασχολείται στα ιδιωτικά ιατρεία, αμείβεται με 10 ευρώ, ανά ώρα απασχόλησης έκαστος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ