Φαίνεται πως ο καθένας ανάλογα από το πόστο που κατέχει έχει τη δική του «υποκειμενική» άποψη για το τι είναι ποιότητα, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης, ο οποίος είπε πως αλλιώς θα μιλούσε πέρσι που ήταν σε ιδιωτικό κανάλι και με άλλη «άνεση» μιλά τώρα που βρίσκεται στην ΕΡΤ. Αλλωστε, οι «απόψεις» περί ποιότητας έγιναν πιο κατανοητές (!) από τη θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι για πολλοστή φορά χρησιμοποίησαν ως άλλοθι το κοινό, λέγοντας στην ουσία πως αυτά θέλει ο κόσμος, χωρίς από την άλλη να κρύβουν την πραγματικότητα που έχει να κάνει με το κέρδος και την εμπορευματοποίηση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Οι απόψεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προκάλεσαν τις αντιδράσεις του ακροατηρίου, που στην πλειοψηφία του ήταν φοιτητές των τμημάτων ΜΜΕ των Πανεπιστημίων. Οπως είπαν φοιτητές, οι τηλεθεατές δε θα πρέπει ν' αντιμετωπίζονται ως καταναλωτές, αλλά ως θεατές, για ν' αποστομώσουν τους υπεύθυνους για την υποβάθμιση της ποιότητας με τη φράση: «Μόνον από τους λόγους σας καταλαβαίνουμε τον αναλφαβητισμό που μας προσφέρετε».
Η υποκρισία, κυρίως των εκπροσώπων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και των «συμμετεχόντων» στην «υποκειμενική» και εμπορική ενημέρωση, όπως, για παράδειγμα, του Γιάννη Πρετεντέρη, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν κατήγγειλε, όπως είπε, την εμπορευματοποίηση της τηλεόρασης, αφού και ο ίδιος ζει από αυτήν. Ο Γ. Πρετεντέρης έπαιξε και το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, λέγοντας πως πρέπει «ν' αφήσουμε το χρώμα της γάτας και ν' ασχοληθούμε με τα ποντίκια που είναι πολλά».
Ο εκπρόσωπος του STAR, Δημήτρης Κολιοδήμος, για να εξηγήσει την έννοια της ποιότητας, ανέτρεξε στα λεξικά του Μπαμπινιώτη και του Τεγόπουλου-Φυτράκη. Ο εκπρόσωπος του ALPHA έθεσε το ερώτημα, «ποιος ορίζει την ποιότητα;», για να βρει «καταφύγιο» στο κοινό, που χωρίς τη συμμετοχή του «δε θα μπορέσουμε να έχουμε την πολύτιμη γνώση που μπορεί να μας προσφέρει για το επίπεδο της ποιότητας του έργου που παράγουμε». Τα παλιά του εγχειρίδια «ξεσκόνισε», όπως είπε, ο υπεύθυνος ελληνικού προγράμματος του MEGA, Λοΐζος Ξενόπουλος, για να λύσει το «γόρδιο δεσμό της ποιότητας». Και ο γόρδιος δεσμός λύθηκε αφού για το τηλεοπτικό τοπίο «όλοι έχουμε την ευθύνη»... Για την εκπρόσωπο του ΑΝΤΕΝΝΑ, Αλκηστη Μαραγκουδάκη, ο εμπορικός χαρακτήρας ενός καναλιού... προεκτείνει την ποιότητα, έτσι ώστε «να μην πέφτει κάτω από ένα επίπεδο».
Φυσικά και η ποιότητα ντύνεται με ανάλογα «φουστάνια». Και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Αγγελος Στάγκος, έθεσε το ερώτημα, «πώς μπορεί το φουστάνι να έχει περισσότερη τηλεθέαση από τον πόλεμο στο Ιράκ;». Για να πει, φυσικά, πως το φουστάνι της τραγουδίστριας δεν μπορεί να έχει θέση σ' ένα δελτίο ειδήσεων.
Στο Συνέδριο τέθηκαν και γενικότερα θέματα, που έχουν να κάνουν με τις τηλε-μετρήσεις, αλλά και με τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Γιατί η ποιότητα διαγράφεται και μέσα από διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, αναφέρθηκε στην αντικειμενική και επί ίσοις όροις ενημέρωση. Στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και στην προστασία των ανηλίκων. Μίλησε επίσης και για την εκκρεμότητα που υπάρχει στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εκκρεμότητα που συνεπάγεται «το θολό νομικό καθεστώς στους τηλεοπτικούς σταθμούς και δημιουργεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας». Το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας μίλησε για τηλεοπτικό κανιβαλισμό, για κακόγουστα και εντυπωσιακά σόου, που μετατρέπονται σε «μηχανή εντυπωσιασμού και απαξίωσης της ενημέρωσης και κατ' επέκταση του πολίτη». Ενα από τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν και η κακοποίηση της γλώσσας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», η «αισθητική» της ποιότητας ήταν ορατή για άλλη μία φορά στις τηλεοπτικές οθόνες το ίδιο βράδυ. Τόλης και Δέσποινα Βανδή στην «πίστα», κεντρικά θέματα του «θεάματος». Γέννησε όμως και η Ελένη Μενεγάκη και το γεγονός μετατράπηκε σε μείζον εθνικό ζήτημα. Ετσι η ποιότητα ορίστηκε... επακριβώς!