Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
9ο ΤΕΕ ΑΘΗΝΩΝ
Στα κοντέινερ στον αγώνα της γνώσης

Η μια πλευρά από την εικόνα του 9ου ΤΕΕ, με τις αίθουσες κλουβιά και το ανύπαρκτο προαύλιο
Η μια πλευρά από την εικόνα του 9ου ΤΕΕ, με τις αίθουσες κλουβιά και το ανύπαρκτο προαύλιο
9ο ΤΕΕ Αθηνών, οδός Γράμμου, Σεπόλια. Ενα σχολείο που έχει όλα τα προβλήματα υποβάθμισης και έλλειψης υποδομών που αντιμετωπίζει η Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση - που κατά τα άλλα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν τον άλλο πυλώνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με το Λύκειο- αλλά, επιπλέον, εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται και σε υποτυπώδη στέγη. Σε λυόμενα κοντέινερ και τάξεις - κλουβιά «φιλοξενούνται» οι 200 μαθητές του. Χωρίς προαύλιο χώρο, χώρους άθλησης, ακόμη και χωρίς υπόστεγο, δίνουν το καθημερινό δικό τους αγώνα κόντρα στη μισοκατάρτιση και μισοεκπαίδευση, αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα, όταν έγινε ο σεισμός το 1999, το κτίριο όπου στεγαζόταν μέχρι τότε το σχολείο, κρίθηκε ακατάλληλο. Για ένα χρόνο περίπου συστεγάστηκε με το 53ο Ενιαίο Λύκειο, με αποτέλεσμα το 9ο να λειτουργεί μόνιμα σε απογευματινή βάρδια, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά από 10 μήνες βρέθηκε η «προσωρινή λύση». Στήθηκαν 15 κοντέινερ στο οικόπεδο της οδού Γράμμου. Η συγκεκριμένη έκταση -13 στρεμμάτων- είναι δεσμευμένη από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων εδώ και τέσσερα χρόνια. Τον Απρίλη λήγει η προθεσμία καταβολής των χρημάτων για την αγορά του οικοπέδου και μέχρι στιγμής ο ΟΣΚ δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια για την αγορά του, τη στιγμή μάλιστα που την ίδια έκταση διεκδικεί και ένας ιδιώτης.

Αυτό το ιδιότυπο «σχολείο» περιλαμβάνει 15 λυόμενα, όπου δύο από αυτά έχουν αξιοποιηθεί ως χώροι διοίκησης, 3 είναι εργαστήρια και τα υπόλοιπα 10 στεγάζουν τους μαθητές!

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός»

Ο Πολύκαρπος Μαλαγάρης, διευθυντής του σχολείου, αναφερόμενος στις κτιριακές ελλείψεις που υπάρχουν, είπε: «Από τη μέρα που ήρθαμε εδώ έχουμε ζητήσει να φτιαχτεί τουλάχιστον ένα υπόστεγο, όπου το κοστολόγιο ανέρχεται περίπου στις 6.000 ευρώ. Η απάντηση από το Δήμο Αθήνας ήταν "δεν έχουμε λεφτά", ενώ ο ΟΣΚ δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει»... Και προσθέτει: «Αν κινηθούν οι διαδικασίες σε μια πενταετία θα έχουμε σχολείο»!

Ο Σάκης Φούντογλου, πρόεδρος του 15μελούς: «Δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη. Βρέχει και αναγκαζόμαστε να μένουμε στα κοντέινερ γιατί δεν υπάρχει καν υπόστεγο», ενώ η Λίλιαν Ακτύπη αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στη ...λυόμενη υλικοτεχνική υποδομή. «Για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι το σχέδιο και η οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων, τα εργαστήρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Για όλα αυτά όμως κανείς δεν παίρνει θέση και κυρίως δεν παίρνει ευθύνες. Ολοι τις πετάνε από πάνω τους, με πρόσχημα τη γραφειοκρατία».

«Και δεν είναι μόνο αυτό», προσθέτει ο Γιώργος Γεωργόπουλος, «μέσα στα κοντέινερ υποφέρουμε. Πολύ κρύο το χειμώνα, ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι». Οσο για το μάθημα της Γυμναστικής, «αυτό γίνεται μια φορά τη βδομάδα. Εδώ, δεν υπάρχει ούτε χώρος για το διάλειμμα, θα υπάρχει για τη γυμναστική;»

«Ηδη τα ΤΕΕ προσφέρουν μισοεκπαίδευση και υπό αυτές τις συνθήκες το μάθημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Ομως είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση, τουλάχιστον για τα επόμενα παιδιά που θα έρθουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ», υπογράμμισε ο Σ. Φούντογλου.

«Ας πάψει το υπουργείο Παιδείας να μην ενδιαφέρεται για τους μαθητές. Να σταματήσει ο εμπαιγμός μας. Πρέπει να δοθεί μια λύση. Διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά του, με δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις», επισήμανε η Λίλιαν Ακτύπη.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ