Παραιτήθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», Γεργκ Χάιντερ
ΒΙΕΝΝΗ.-
Νέος αχός στην Ευρώπη και την υδρόγειο, με πρωταγωνιστή και πάλι τον ηγέτη του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», Γεργκ Χάιντερ. Μάλλον τον πρώην ηγέτη του κόμματος, αφού ο Χάιντερ αιφνιδιαστικά και απρόβλεπτα παραιτήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την ηγεσία του κόμματος.
Συγκεκριμένα, την παραίτησή του ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη -και έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου των «Ελευθέρων» στη Βιέννη-ο Γεργκ Χάιντερ. Αιτιολόγησε την απόφασή του να μη θεωρείται πλέον ο ίδιος στο μέλλον ο «σκιώδης καγκελάριος» της κυβέρνησης «Ελευθέρων» και «Λαϊκού Κόμματος», αλλά και για να διευκολύνει μια χωρίς τριβές συνεργασία μέσα στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Χάιντερ, όπως δήλωσε, παρά την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος θα παραμείνει κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας και «πολιτικά ενεργός», ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κόμμα ο ρόλος του θα είναι «εποπτικός». Εκτός, πάντως, του Χάιντερ παραιτήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μίχαελ Κρίγκερ.. για λόγους υγείας σήμερα, 25 ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, στις 4 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες η αντικαγκελάριος της Αυστρίας Σουζάνε Ρις-Πάσερ, η οποία θα είναι και η νέα Πρόεδρος του «Κόμματος της Ελευθερίας», όπως όρισε ο ίδιος ο Χάιντερ και η οποία θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της στο συνέδριο του κόμματος, την 1η του ερχομένου Μάη.
Οσον αφορά τις εγχώριες αντιδράσεις, ποικίλλουν αναλόγως της οπτικής γωνίας και φυσικά των επιδιώξεων και των συμφερόντων. Κατ' αρχήν ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ θεωρεί ότι η παραίτηση Χάιντερ δεν αποτελεί πολιτικό ελιγμό, αλλά είναι μία σοβαρή προσπάθεια για την άμβλυνση της έντασης και της πίεσης επί της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αυτά από τον καγκελάριο, προσπαθώντας ίσως να απαντήσει στα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης στην αυστριακή Βουλή που... δε βλέπουν, παρά μόνο ένα από τα πολλά τακτικά τεχνάσματα του αμφιλεγόμενου αρχηγού, μέχρι χθες, του «Κόμματος των Ελευθέρων». Πάντως είναι γεγονός ότι, τα ερωτήματα, ως προς τη σκοπιμότητα και τους απώτερους στόχους της, που θα πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά.
Αυτή η απροσδόκητη κίνηση έπιασε στον «ύπνο» όλους τους Ευρωπαίους και υπερατλαντικούς ηγέτες, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις τους ελάχιστα άλλαξαν... Ολοι σπεύδουν να τονίσουν ότι η παραίτηση Χάιντερ δεν αλλάζει σε τίποτα το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Αυστρία, καθώς το «Κόμμα της Ελευθερίας» εξακολουθεί να είναι εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού με το «Λαϊκό Κόμμα».
Συνεπώς, η παραίτηση Χάιντερ από την κορυφή της ιεραρχίας του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας»... «απέτυχε να πείσει» τους Ευρωπαίους εταίρους της Αυστρίας να χαλαρώσουν τη διπλωματική απομόνωση που επέβαλαν στη χώρα αυτή μετά την είσοδο της άκρας Δεξιάς στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Κι αυτό επειδή η απόφαση του Χάιντερ να παραιτηθεί θεωρήθηκε σχεδόν από όλους σαν προσπάθεια εκτόνωσης των διεθνών αντιδράσεων και των επικρίσεων της διεθνούς κοινότητας κατά της νέας αυστριακής κυβέρνησης συντηρητικών - ακροδεξιών. Ετσι οι πρώτες αντιδράσεις αποτελούν ένδειξη ότι αυτή καθεαυτή η παραίτηση Χάιντερ δε θα είναι αρκετή. «Το πρόβλημα δεν είναι ο Γεργκ Χάιντερ, αλλά το τι εκπροσωπεί το κόμμα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο. Στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε επίσης σαφές ότι η παραίτηση Χάιντερ δε θα διασκεδάσει στο ελάχιστο τις ανησυχίες, που προκλήθηκαν από τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματός του στη νέα αυστριακή κυβέρνηση. Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ τόνισε ότι η παραίτηση του Χάιντερ δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Γαλλίας απέναντι στην αυστριακή κυβέρνηση ούτε και «τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους δεκατέσσερις εταίρους της Αυστρίας έναντι της κυβέρνησης αυτής». Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γκέρνοτ Ερλερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παραίτηση του Χάιντερ από την ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος, για να γίνει καγκελάριος της Αυστρίας.
«Ενα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», χαρακτήρισαν το βράδυ της Δευτέρας οι ΗΠΑ την παραίτηση του Χάιντερ από την κυβέρνηση της Αυστρίας, αλλά αυτό δε διασκεδάζει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την κυβέρνηση συνεργασίας στη Βιέννη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν.