Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και τα κρίσιμα προβλήματα

Δε σημειώνουμε τα παραπάνω για να υποβαθμίσουμε τη μεγάλη σημασία του πειράματος των Αμερικανών επιστημόνων. Ούτε πρέπει να εκληφθούν ως μια προσδοκία ενδεχόμενης αποτυχίας τους. Κάθε άλλο. Ετσι κι αλλιώς, εκατομμύρια επιστήμονες ασχολούνται με την έρευνα σε όλο τον κόσμο και η παραγωγή κάθε λογής επιτευγμάτων και ανακαλύψεων είναι δεδομένη και καθημερινή, έχοντας, ήδη, πάρει απροσμέτρητες διαστάσεις και ανοίγοντας τεράστιες και πολύμορφες δυνατότητες στον άνθρωπο.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός, πως το διεθνές κεφάλαιο και οι κάθε λογής ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν θέσει τις διαδικασίες αυτές κάτω από τον έλεγχό τους. Ενας έλεγχος, που γίνεται καθημερινά και περισσότερο ασφυκτικός, στα πλαίσια των κάθε λογής πολιτικών ιδιωτικοποίησης και των προγραμμάτων πρόσδεσης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στο άρμα των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Και το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να βρει ουσιαστική και ριζική λύση, με αυταπάτες περί θεσμικών μέτρων ελέγχου και διαφάνειας, ή εξανθρωπισμού του σύγχρονου καπιταλισμού και της δράσης των πολυεθνικών. Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, και το πρόβλημα αυτό - όπως και πολλά ακόμη - είναι πρωτίστως θέμα εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ