Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτες συνθήκες σε φυλακές και κρατητήρια

Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, που καταγγέλλει συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων

Με βαθμό κάτω από τη βάση βαθμολόγησε τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, αστυνομικά τμήματα και κέντρα μεταγωγών που επισκέφτηκε, καθώς διαπίστωσε κακοποιήσεις κρατουμένων και σωρεία παραβάσεων για τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους στερούνται την προσωπική τους ελευθερία.

Στην Ελλάδα του 2002 σημειώνονται κρούσματα κακοποίησης των κρατουμένων. Η κακοποίηση συνίσταται κυρίως σε «κλοτσιές και χτυπήματα με τα χέρια, με γροθιές, με κλομπ ή διάφορα άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης». Καταγγελίες για τέτοια κρούσματα είχαμε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων (όπου αστυνομικοί είχαν χτυπήσει σε διάφορα σημεία του σώματός του κρατούμενο στη διάρκεια σύλληψης και ανάκρισης στο κτίριο της Αστυνομίας), στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηγουμενίτσας, στο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά (όπου ο κρατούμενος χτυπήθηκε με κλοτσιές στην πλάτη και σκόπιμα καθυστέρησαν την εξέτασή του από γιατρό).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αρκετές περιπτώσεις συνάντησε κελιά αστυνομικών τμημάτων σε πολύ κακή κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στο οποίο τρία άτομα κρατούνταν σ' ένα κελί 3,6 τετραγωνικών μέτρων και τέσσερα άτομα σε κελί 6,8 τετραγωνικών μέτρων. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, αφού εννιά άτομα κρατούνταν σε 10 τετραγωνικά μέτρα!

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι συνθήκες κράτησης για τους μετανάστες κρατούμενους, που συνοδεύονται με ταπεινωτική μεταχείριση. Στις περισσότερες φορές τα κελιά που κρατούνται είναι πολύ μικρά, στερούνται παντελώς επίπλωσης και συνθηκών υγιεινής.

Εχουν γίνει καταγγελίες ότι σε ορισμένα καταστήματα κράτησης της Αστυνομίας δε δινόταν ακόμη και τροφή στους κρατούμενους, εκτός αν μπορούσαν να την πληρώσουν οι ίδιοι. Μάλιστα, ορισμένοι κρατούμενοι πλήρωσαν και για το φαγητό των συγκρατούμενών τους που δεν είχαν καθόλου πόρους.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου στους κρατούμενους δεν επιτράπηκε καμιά επαφή με τους δικηγόρους τους πριν κάνουν μια πρώτη δήλωση (απολογία).

Συνεχίζεται όμως και το πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών. Σε παλαιότερη επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ποσοστό πληρότητας 170%, (σε 3.900 θέσεις υπήρχαν 6.700 κρατούμενοι). Ιδιο όμως είναι το πρόβλημα και το 2001. Παρότι οι θέσεις έγιναν 5.000 θέσεις, οι κρατούμενοι είναι 8.500, δηλαδή ποσοστό πληρότητας 170%.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένες φυλακές (Αλικαρνασσού και Κορυδαλλού) σταμάτησαν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μόλις διακόπηκε η χρηματοδότησή τους, ενώ σε άλλες φυλακές δεν επιτρεπόταν στους βαρυποινίτες να εργαστούν.

Τέλος, γίνονται παρατηρήσεις για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές και για ελλιπείς συνθήκες υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ