Χαρακτηρίζει πρόκληση τις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ, καθώς τα αιτήματα που θέτει κινούνται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής
Κάλεσμα στους γιατρούς να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους στους χώρους δουλιάς, στα νοσοκομεία, με συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα, σε συντονισμό με τα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, για να διεκδικήσουν αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, χωρίς διακρίσεις και ανισότητα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών», με αφορμή τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Αποτελεί πρόκληση η στάση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, που ενώ αποδέχτηκε τους αντιδραστικούς νόμους της κυβέρνησης για την Υγεία και στηρίζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έρχεται σήμερα με έναν πρωτοφανή υποκριτικό τρόπο να μιλήσει για αγώνες» τονίζει η «Πανεπιστημονική».
Μάλιστα, όπως σημείωναν χτες στελέχη της, σε ενημερωτικές τους πρωτοβουλίες στα δημόσια νοσοκομεία, είναι τουλάχιστον «εκ του πονηρού» να αρχίσει η ΟΕΝΓΕ διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών για το μισθολόγιο, όταν το μεγαλύτερο σωματείο της δύναμής της, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), θα βρίσκεται χωρίς προεδρείο καθώς κάνει εκλογές στις 10 Δεκέμβρη 2002.
«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η πλειοψηφία των υγειονομικών βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζεται με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική». «Τα δημόσια νοσοκομεία - συνεχίζει - με την πολιτική που ασκείται σήμερα μετατρέπονται σε μια μεγάλη επιχείρηση, που πουλά υπηρεσίες στους εργαζόμενους - ασθενείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται "πελάτες"».
Αναφερόμενη στους πρόσφατους νόμους για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στους νόμους και τις ρυθμίσεις για την υγεία, υπογραμμίζει ότι αποτελούν συνέχεια των νόμων της ΝΔ, που υπηρετούν αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, να μετατρέψουν πλήρως την υγεία σε εμπόρευμα, να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δράση.
«Αυτή η πολιτική προωθείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό όμως αποτελεί τον ιδεολογικό και προπαγανδιστικό φερετζέ της αντιλαϊκής πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει: «Ανταγωνιστικότητα σημαίνει ότι η λαϊκή οικογένεια, δηλαδή η πλειοψηφία του λαού, θα αναγκάζεται να πληρώνει ακόμα πιο ακριβά, λιγότερες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Να ξαναπληρώνει ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα, το οποίο έχει χρυσοπληρώσει ήδη, μέσα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει φτηνό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Με καθηλωμένους μισθούς, με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με την εξάρτηση της επιστημονικής εξέλιξης από τις φαρμακευτικές, βιοϊατρικές και άλλες εταιρίες, οι οποίες καθορίζουν γενικότερα τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και μέσα από το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων».
«Οσο θα εφαρμόζεται αυτή η πολιτική και δε θα αναπτύσσεται αποφασιστικός, σωστά προσανατολισμένος αγώνας, η κατάσταση θα χειροτερεύει και οι συνέπειες θα γίνονται ακόμα πιο επώδυνες», υπογραμμίζει η «Πανεπιστημονική».
«Χρειαζόμαστε - τονίζει - ισχυρό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης που θα στηρίζεται στο συντονισμένο αγώνα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των γιατρών, συνολικά των εργαζόμενων στην Υγεία, που θα οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της και θα διεκδικεί αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, χωρίς διακρίσεις και ανισότητα».
«Αυτό το κίνημα, συνεχίζει, καλούμαστε να κτίσουμε, δυναμώνοντας την ταξική συσπείρωση γύρω από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), οικοδομώντας και ισχυροποιώντας ένα ριζοσπαστικό ρεύμα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει την υγεία, που χτυπάει τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Αυτό το κίνημα καλούμαστε να κτίσουμε σε αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών", που στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην υγεία, γενικότερα στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις».
Τα αιτήματα που θέτει η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ, τονίζει η ΔΠΚ Γιατρών, κινούνται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Παραπέμπει την ουσιαστική αύξηση των μισθών στη σύνδεση με την παραγωγικότητα.
Υπολογίζει αυθαίρετα τις ελλείψεις σε 800 γιατρούς, προσαρμόζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν, στις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής της λιτότητας. Που υπονομεύει το δικαίωμα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του και χτυπάει το δικαίωμα εργασίας ιδιαίτερα των νέων Γιατρών. Σκόπιμα αρνείται να αναφερθεί, σε ποια κατεύθυνση θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, γιατί ερωτοτροπεί με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Η «Πανεπιστημονική» των γιατρών καλεί σε κοινό αγώνα και στη διεκδίκηση για:
Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους γιατρούς να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «χρειάζεται επιμονή στο συντονισμό της δράσης μας με τους άλλους εργαζόμενους, που θίγονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική».
Τέλος καλεί τους γιατρούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ στις 10.12.2002.