Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιχείρηση εξώθησης προς την ιδιωτική ασφάλιση

Τις μύχιες επιδιώξεις της αποκάλυψε η κυβέρνηση στο συνέδριο του «Εκόνομιστ»

Σε μια επιχείρηση βίαιης εξώθησης προς την ιδιωτική ασφάλιση - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - μετατρέπεται το 3ο Συνέδριο του «Εκόνομιστ» που έχει ως θέμα την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Οι ομιλίες που έγιναν χτες, όπως και προχτές, «δείχνουν» προς την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, με δήθεν συμπληρωματικό χαρακτήρα προς την κοινωνική ασφάλιση. Στην ουσία όμως αποσκοπούν στην υποκατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης απ' την επιχειρηματική δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιριών.

Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι η ιδιωτική δαπάνη στον τομέα της υγείας φτάνει κοντά στο 45% της συνολικής δαπάνης, αλλά την ίδια ώρα το ποσοστό εκείνων που έχουν ιδιωτική ασφάλιση δεν ξεπερνά το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Μάλιστα τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Μ. Ματσαγγάνης, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπερβαίνουν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης που είχε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) - είχε υπολογίσει σε 42%.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη τα τελευταία χρόνια.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που περιέχει το περιοδικό Bahking για τις τράπεζες (τεύχος 19) που διανεμήθηκε στο συνέδριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής στην Ελλάδα ήταν 290,52 εκατ. ευρώ το 1991 και έφτασε στα 1.291,51 εκατ. ευρώ το 2001.

Ωστόσο όμως το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ απ' το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το πρώτο εξάμηνο του 2002 έφτασε στα 98.434 εκατ. ευρώ. Ετσι όλες οι «επιστημονικές» προσεγγίσεις παροτρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δ. Ρέππας

Ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας, δηλαδή στις ευέλικτες και μερικές μορφές απασχόλησης, είναι το μοντέλο που προωθεί η ΕΕ και το οποίο πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στην ομιλία του και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας.

Βέβαια ο υπουργός δεν ξέχασε για άλλη μια φορά να πλαστογραφήσει τα νούμερα που αναφέρονται στις κρατικές κοινωνικές δαπάνες καθώς ανέφερε ότι αυτές ανήλθαν στο 25,5% επί του ΑΕΠ για το έτος 2001 - σε άλλο επίσημο κείμενο ανέρχονται στο 26,5% - ενώ στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Ομως σε αυτές συνυπολογίζουν και δαπάνες που έχουν γίνει από μη κρατικούς φορείς.

Ακόμα ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε τις πιο υψηλές και τις πιο χαμηλές συντάξεις. Ομως δεν είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Τέλος δεν ξέχασε να αναφερθεί στην πολυπόθητη από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο κοινωνική συναίνεση που τους είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμόσουν χωρίς αντιδράσεις τις αντεργατικές και αντιλαϊκές τους πολιτικές.

Ολυμπιακές... εκχωρήσεις

Σε... επείγουσες εκχωρήσεις προς τον επιχειρηματικό τομέα υπηρεσιών υγείας με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται να προχωρεί η κυβέρνηση όπως διαφάνηκε απ' την ομιλία της υφυπουργού Υγείας Ελπ. Τσουρή στο συνέδριο του «Εκόνομιστ».

«Είναι σαφές ότι η προσφορά ενός ευρύτατου φάσματος ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και η ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας ώστε να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει, όταν παραστεί ανάγκη, είναι συστατικά στοιχεία της επιτυχημένης διεξαγωγής των Αγώνων.

«Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, είπε η Ελπ. Τσουρή, δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Υγείας. Απαιτείται μια ευρύτερη συνεργασία, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπουργείου, "Αθήνας 2004" και συναρμόδιων υπουργείων, εκπαίδευσης, κοινωνικών φορέων και εθελοντισμού. Θεωρώ ότι η δυναμική αυτής της συνεργασίας, μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει καθώς και όσων προβλημάτων αντιμετωπίσουμε στην πορεία».

Ηδη οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ως δεδομένο τα προκαταρκτικά της εκχώρησης των αεροδιακομιδών σε γερμανική εταιρία, ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτε απ' το μνημόνιο που υπέγραψε το Μάρτη του 2001 το υπουργείο Υγείας με τον οργανισμό «Αθήνα 2004».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ