Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΑΠΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Σάπισαν» και οι αποζημιώσεις για 800 πατατοπαραγωγούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχτές, Κυριακή, στην Τριάδα

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Μια ολόκληρη περιοχή της Εύβοιας και οι κάτοικοί της, το εισόδημα των οποίων προέρχεται κυρίως από την καλλιέργεια και την παραγωγή της πατάτας, έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση. Οι προ μηνός καθημερινές σχεδόν βροχές και οι αλλαγές θερμοκρασίας προξένησαν την ασθένεια του «περονόσπορου» και ολική ζημία στη φθινοπωρινή παραγωγή, των περιοχών Τριάδας, Πισσώνας και Ψαχνών, στην Εύβοια, όπου η πατάτα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - που και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν την καταστροφή κατά 100% της παραγωγής - και με δεδομένη την αδιαφορία των φορέων των αγροτών, των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών των συγκεκριμένων περιοχών, η «Κίνηση Αγροτών Μεσαππίων» (τα δύο χωριά και τα Ψαχνά ανήκουν στο Δήμο Μεσαππίων) πραγματοποίησε προχτές, Κυριακή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Τριάδας, διεκδικώντας αποζημιώσεις, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής (110-120 δρχ./κιλό).

Οι αγρότες έφτασαν με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία της Τριάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν η συγκέντρωση και οι ομιλίες.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριάδας (μόνον αυτός συμμετείχε από το ΔΣ) και αναφερόμενος στο πρόβλημα, επισήμανε την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 800 οικογένειες πατατοπαραγωγών από την καταστροφή της καλλιέργειας 20.000-25.000 στρεμμάτων. Σημείωσε, δε, ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 110.000-150.000 δρχ. ανά στρέμμα, κάτι που σημαίνει μεγάλα χρέη για τους αγρότες σε τράπεζα και προμηθευτές, αν δεν αποζημιωθεί η χαμένη παραγωγή.

Στη συγκέντρωση είχαν κληθεί οι βουλευτές του νομού, ο νομάρχης Εύβοιας, ο δήμαρχος Μεσαππίων, που έλαμψαν, όμως, διά της... απουσίας τους.

Τη στήριξη του αγώνα των αγροτών μετέφερε στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες σε κοινή πορεία με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας και όλων των περιοχών, να δημιουργήσουν το μέτωπο αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα και στο διώξιμο από τη γη τους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι άλλοι φίλοι της ΟΝΕ και της ευρωζώνης. Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα σας στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ