Διευρύνεται εντυπωσιακά το «ανικανοποίητο» των Ελλήνων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με αύξηση της «δυσπιστίας» κατά 12% μέσα σ' ένα εξάμηνο, αλλά και κατά των ευρωπαϊκών επιλογών της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τη νοσταλγία της (...) δραχμής στην εποχή του ευρώ, από το 72% των συμπατριωτών μας. Διογκώνεται επίσης η ανησυχία για την καθημερινή φτώχεια και ανεργία, αλλά και για την απειλή συμβατικού και πυρηνικού πολέμου, ενώ διαπιστώνεται «φιλική» διάθεση έναντι των λαών των υπό προσχώρηση χωρών, με εξαίρεση την Τουρκία για την ένταξη της οποίας διαφωνεί το 69% των Ελλήνων.
Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της Κομισιόν, αφορούν στην περίοδο Μάρτης - Μάης του 2002 και δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο «Ευρωβαρόμετρο» αριθμός 57.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «σε αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ, ο πληθυσμός σ' αυτή τη φάση τείνει στο να μην έχει εμπιστοσύνη, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση της καχυποψίας, πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφεται στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας μόλις το 58% εκφράζει γενική «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ, ενώ το 34% δηλώνει, καθαρά, την αντίθεσή του. Ακόμη πιο έντονη είναι η γενική δυσαρέσκεια απέναντι στα «θεσμικά» όργανα της ΕΕ, αφού μόλις το 38% των Ελλήνων εκφράζουν «εμπιστοσύνη», το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας μετά τους Βρετανούς, τους Σουηδούς και τους Αυστριακούς (!!!). Οσον αφορά στους «φόβους» των Ελλήνων από το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα» το 78% ανησυχεί για μια «αύξηση της ανεργίας», το 71% ανησυχεί για «ενίσχυση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας», ενώ το 65% ανησυχεί ότι «θα αποφασίζουν οι μεγάλες χώρες».