Ανταποκρινόμενη στα μηνύματα της κυβέρνησης και στη θέληση των βιομηχάνων για ανάληψη πρωτοβουλίας από την εργατική πλευρά, ώστε να προωθηθούν νέες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η ΓΣΕΕ παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη έρευνα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τη μέχρι τώρα εφαρμογή του Ν. 2874. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν τις τάσεις ανόδου όλων των «ευέλικτων» μορφών εργασίας. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εκτιμά ότι «οι νόμοι δεν έφεραν αποτελέσματα», άρα χρειάζονται νέες νομοθετικές «πρωτοβουλίες». Είχε προηγηθεί τον Απρίλη η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, για την επικείμενη σύσταση του «Εθνικού Φόρουμ» για την απασχόληση και η επισήμανση - κάλεσμα ότι η κυβέρνηση αναμένει αίτημα των «κοινωνικών εταίρων», προκειμένου να παρέμβει και πάλι νομοθετικά στις εργασιακές σχέσεις. Ο «κοινωνικός διάλογος» της απάτης απειλεί με την επανεμφάνισή του, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ανατροπών των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στο πλαίσιο μιας ψευδεπίγραφης «κοινωνικής συναίνεσης».
«Σαν έτοιμη από καιρό» η κυβέρνηση έσπευσε την επομένη, όχι μόνο να αποδεχτεί την πρόσκληση της ΓΣΕΕ για νέα νομοθετική παρέμβαση - πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις, αλλά να υπερθεματίσει για αυτή την παρέμβαση, όπως εξάλλου αναμενόταν, πέρα από τα προπαγανδιστικά τερτίπια και μεθοδεύσεις της.
Μέσω του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλου, ο οποίος δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, ότι «στο δίλημμα ρύθμιση ή απορύθμιση, εμείς πολιτικά απαντούμε επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας», σκιαγραφείται η νέα αντεργατική επέμβαση, με σημεία αναφοράς το «εργασιακό ευρωπαϊκό μοντέλο», τον «ευρωπαϊκό πολιτικό κοινωνικό πολιτισμό» και τις αλλαγές στο «μοντέλο παραγωγής»!