Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σκληρές αντιπαραθέσεις και νέα παράταση

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς απόφαση και με νέα παράταση των διαβουλεύσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συνόλου των μελών, μονίμων και μη, του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την αμερικανο-βρετανική πρόταση ψηφίσματος για το Ιράκ. Η Μόσχα επέμεινε ανοιχτά στις αντιρρήσεις της, ενώ Παρίσι και Πεκίνο εξέφρασαν επιφυλάξεις. Προς το παρόν, πάντως, οι επαφές συνεχίζονται, ενόψει της σημερινής νέας συνόδου του Συμβουλίου, αλλά και της άφιξης, τη Δευτέρα από τη Μόσχα, του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα κληθεί, επίσης, να εκφράσει την άποψή του.

Κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συνόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη νέα πρόταση ψηφίσματος. Μετά από τρεις ώρες, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις βασικές διαφωνίες αγεφύρωτες, ενώ έντονα επικρατούσε η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον «βιάστηκε» να παρουσιάσει και στα 15 μέλη την πρότασή της, ώστε να εκβιάσει τις Ρωσία και Γαλλία, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των υπολοίπων μελών και καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο εκ μέρους τους να ασκήσουν βέτο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, ουσιαστικά, θα έδιναν το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να δράσουν μονομερώς.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, πάντως, εμφανίστηκε ξεκάθαρος. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δε βλέπουμε καμία αλλαγή που να έλαβε υπόψη της τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει», τόνιζε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην οποιαδήποτε διατύπωση που θα μπορούσε να επιτρέψει αυτόματη ανάληψη δράσης, αλλά και σε ορισμένα «παντελώς ανεφάρμοστα μέτρα», που συμπεριλαμβάνονται στην αμερικανική πρόταση και αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τις ιρακινές αντιδράσεις.

Τις ρωσικές αντιδράσεις συμμερίζονται Γαλλία και Κίνα, αλλά εμφανίζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές. Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή στη βία. Η Κίνα, που τηρεί χαμηλούς τόνους, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι κύριο μέλημα είναι η επιστροφή των επιθεωρητών και ότι όλες οι περαιτέρω αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν, αφού πρώτα οι επιθεωρητές επιστρέψουν στο Ιράκ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλωσόρισαν το νέο ψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης νέας απόφασης, αλλά εξέφρασαν, επίσης, επιφυλάξεις για τις διατυπώσεις και για τα μέτρα και τόνισαν ότι θα προτιμούσαν πριν αποφασίσουν να ακούσουν τη γνώμη του Χανς Μπλιξ που επιστρέφει τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, δήλωνε διατεθειμένος να «συζητήσει επί ώρες» για το τελικό κείμενο, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ επαναλάμβανε ότι είναι «ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές», αλλά οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές σε θέματα αρχών, όπως είναι η διατύπωση ότι το Ιράκ είναι σε ρήξη με τον ΟΗΕ και ότι θα υποστεί σοβαρές συνέπειες αν εμποδίσει το έργο των επιθεωρητών». Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι οι ρωσικές ενστάσεις αφορούν αυτά ακριβώς τα σημεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ