Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Μαυραγάνης
Δημήτρης Μαυραγάνης
Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και πιστός εκφραστής των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών.

Εδωσε όλη του την ψυχή, υπηρετώντας την υπόθεση του σοσιαλισμού. Τόσο οι σύντροφοί του, όσο και οι Κνίτες θα τον έχουν ως φωτεινό παράδειγμα.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ανέζα προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, επίτιμου δικηγόρου, βετεράνου αντιστασιακού και κομμουνιστή, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

Η γυναίκα του Μαίρη Δαμασκηνού

* * *

Φωτ.

Στην άσβεστη μνήμη του συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Ιουλία Ζήκα

* * *

Φωτ.

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτέμβρη 2002, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, άφησε την τελευταία πνοή του ο γιατρός ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΕΤΟΣ. Για ενάμιση χρόνο πάλευε με την επάρατη νόσο με λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Δεκαπέντε μέρες πριν από το θάνατό του, πήγαινε κανονικά στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Αργους, στην οποία ήταν διευθυντής, φροντίζοντας τους ασθενείς, παίρνοντας μέρος ακόμα και στα χειρουργεία.

Ο γιατρός Κώστας Βρέτος, εκτός από ένας μεγάλος επιστήμονας, ήταν και ένας πολύ σημαντικός πολιτικός παράγοντας στην Αργολίδα. Κομμουνιστής, μέλος του ΚΚΕ από τα φοιτητικά ακόμα χρόνια του, πήγε στην Αργολίδα το 1977 και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης του Κόμματος και των συντρόφων του. Συνεπής με την πολιτική του Κόμματος, αταλάντευτος υπερασπιστής των αρχών του, πήρε μέρος σε συνέδρια του Κόμματος αντιπροσωπεύοντας την Κομματική Οργάνωση της Αργολίδας.

Αλέκος Βασιλάκης
Αλέκος Βασιλάκης
Στην κηδεία του, πάνδημη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και μεγάλη η συγκίνησή του. Την αίσθηση της μεγάλης απώλειας κατέγραψαν όσοι μίλησαν - και ήταν πολλοί - αποχαιρετώντας τον Κώστα Βρέτο. Ανάμεσά τους και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου από τη μεριά της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Γκόνης από τη ΝΕ του Κόμματος, ο γλύπτης Γιώργος Γαλάνης εκ μέρους των φίλων του, πολλοί συνάδελφοι και συνεργάτες του, ο δήμαρχος Αργους Νίκος Κολιγλιάτης και ο νομάρχης Αργολίδας Τάσος Σαλεσιώτης.

Ο Κώστας Βρέτος γεννήθηκε στο Αργος το 1947. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αργους το 1965. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972.

Τη στρατιωτική θητεία του (1972-'74) την έκανε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω χούντας.

Πήρε ειδικότητα ορθοπεδικού χειρούργου στο ΚΑΤ. Το 1977 πήγε στο Νοσοκομείο Αργους, όπου οργάνωσε την Ορθοπεδική Κλινική, στην οποία ήταν διευθυντής ως το θάνατό του.

Από το 1974 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε στέλεχος του Κόμματος, μέλος της ΝΕ Αργολίδας και κατ' επανάληψη υποψήφιος βουλευτής.

Δραστήριος στο συνδικαλιστικό επίπεδο, διατέλεσε γεν. γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Στο Αργος συμμετείχε κατ' επανάληψη στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος.

Υπήρξε φίλος της Κούβας και ήταν πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στην Αργολίδα.

Ολα αυτά τα χρόνια, η δράση του και στο επιστημονικό επίπεδο υπήρξε πλούσια.

Το 1984 έγινε διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αργους και, παράλληλα, δημιούργησε το Ερευνητικό Εργαστήριο «Γ. ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ». Εξειδικεύτηκε στη Μικροχειρουργική, ιδρύοντας με άλλους είκοσι ορθοπεδικούς τη Μικροχειρουργική Εταιρεία. Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού το 2000. Υπήρξε μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών, της Παγκόσμιας Εταιρείας Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας.

Γιώργης Καπετανγιώργης
Γιώργης Καπετανγιώργης
* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας μου ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΝΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λαχανά Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιάννης Περκουλίδης

* * *

Φωτ.

Στις 17 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΛΙΟΥ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στην ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας 50 ευρώ.

Κώστας Δέλλιος

* * *

Φωτ.

Στις 28 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΩΣΑΪΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ, για τη γιορτή του, προσφέρω στην ΚΟΒ Κορίνθου 100 ευρώ.

Η σύζυγός του Γιούλα Μαυραγάνη

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 27 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του εξαίρετου φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να παραστώ στην κηδεία του για να του πω το στερνό «αντίο».

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 15 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας».

Αγγελική Παπαβασιλείου

Γιώργος Δαμασκηνός
Γιώργος Δαμασκηνός
* * *

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή, στα 44 χρόνια της, η συντρόφισσά μας ΜΑΙΡΗ Παντελή - ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΗ, γνήσια και άξια κόρη της εργατικής τάξης. Εργάστηκε σκληρά στις πιο δύσκολες δουλιές, για να εξασφαλίσει το ψωμί της οικογένειάς της. Στις καλές και τις δύσκολες στιγμές, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως μάνα, ως γυναίκα, ως εργαζόμενη και έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στήριξε με όποιο μέσο διέθετε το Κόμμα της, το ΚΚΕ. Αφησε πίσω της, εκτός από τεράστιο κενό, δυο υπέροχα παιδιά, για τα οποία θα αγωνιστούμε για να περπατήσουν στα βήματα της μάνας τους.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Φανουρίου», 50 ευρώ, για να συνεχίσει τον αγώνα, που στήριξε και η ίδια.

Παρασκευή και Κυριάκος Καρράς

Εμμανουήλ Παπαναργύρου

* * *

Φωτ.

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΩΡΓΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 300 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης Καλαμαριάς, 150 ευρώ στο Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ, 150 ευρώ στο Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Καλαμαριάς.

Η σύζυγος Νίτσα Καπετανγιώργη

Τα παιδιά: Χαρούλα - Αγαπητός, Ράνια - Γαβριήλ

Τα εγγόνια: Γιώργος, Οδυσσέας, Δέσποινα, Δημήτρης

Παντελής Μωσαϊδης
Παντελής Μωσαϊδης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 18 Αυγούστου 2002, πρόσφεραν για τις εκλογές ως δεύτερη δόση: Οι Νίκος και Δέσποινα Μυτίνη 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», και 30 ευρώ στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩ ΒΑΡΣΑΜΗ γεννήθηκε στο χωριό Κυδωνιές το 1915 από γονείς αγρότες. Από μικρή δούλευε στα λίγα χωράφια της οικογένειάς της. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ - τραυματιοφορέας.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε διάφορες δουλιές.

Επαναπατρίστηκε το 1978. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε πολύ, έπειτα από το θάνατο της κόρης της Ξανθίππης στα 45 χρόνια της.

Πέθανε στις 8 Οκτώβρη 2002 και κηδεύτηκε στα πατρικά της χώματα.

Θα τη θυμόμαστε πάντα ως καλή σύζυγο, μητέρα και γιαγιά.

Στη μνήμη της και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στην ΚΟΒ Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Ο σύζυγός της Αριστοτέλης Βαρσάμης

Ο γιος της Δημήτρης

* * *

Φωτ.

Στις 24 Οκτώβρη έκλεισαν 7 χρόνια χωρίς τη φυσική παρουσία του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Αλέκου)ΒΑΣΙΛΑΚΗ δικηγόρου, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος ακλόνητος αντιμετώπισε τις διώξεις επί 20 χρόνια, τις φυλακές και εξορίες, τη θανατική καταδίκη και όλους τους κατατρεγμούς που υπέστη, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Δεν ήταν παρών στην εκλογική μάχη. Μας ενέπνεε όμως, όλους εμάς, που ακόμη ζούμε, να συνεχίσουμε τον ωραίο και δύσκολο δρόμο που ο Αλέκος βάδισε ώσπου να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα για μια σοσιαλιστική ανθρώπινη κοινωνία.

Ελένη Δέλιου
Ελένη Δέλιου
Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του, με αγάπη.

Στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, προσφέρουμε 250 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Λιλίκα Ανθούλη - Βασιλάκη

Τα παιδιά του Παναγιώτης - Δέσποινα

Τα εγγόνια του Αλέξανδρος - Λίλη

* * *

Στη μνήμη των συγγενών και χωριανών μου από τον Ακρίτα Κιλκίς, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού ως το τέλος της ζωής τους: Σάββα, Γιώργου, Νικόλαου, Αβραάμ, Μαρίας Αυγιτίδου, Γιώργου, Απόστολου, Κυριακής, Αικατερίνης, Ευθυμίας, Παρθένας, Γιώργου Τριανταφυλλίδη, Ηρακλή Παναγιωτίδη, Αλέξανδρου, Νικόλαου Χαραλαμπίδη, Σπύρου, Αναστάσιου, Γρηγόρη Βρασίδη, Ιωάννη, Πολυχρόνη, Μαίρης Αιχμαλωτίδου, Γιώργου, Κυριάκου, Βαρβάρας Αμοιρίδου, Δημητρίου, Ολγας Ζευγαρίδου, Κώστα, Γρηγόρη, Γιώργου Παραστατίδη, Χρήστου, Μαρίας Χριστοδουλίδου, Χαράλαμπου, Απόστολου Παπαδόπουλου, Ισαάκ, Βαρβάρας Αδαμίδου, Χρήστου Ερμίδη, Λάζαρου Τονικίδη και Γιώργου Παπαδόπουλου, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, για να ακουστεί η φωνή της αλήθειας ακόμη πιο δυνατή, και στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου.

Στάθης Τριανταφυλλίδης

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Αδριανή Δράμας. Ηταν εφαρμοστής. ΕΛΑΣίτης, στην Κατοχή, πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στον Εμφύλιο, οι συνεχείς διώξεις τον ανάγκασαν να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στο χέρι.

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης
Από το 1950 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Στην αρχή εργάστηκε ως υπεύθυνος των παιδικών σταθμών για Ελληνόπουλα, και αργότερα εγκαταστάθηκε σε μικρή πόλη της βόρειας Μοραβίας. Εκεί δούλεψε σε εργοστάσιο στην ειδικότητά του. Παράλληλα, ήταν επανειλημμένα γραμματέας της τοπικής ΚΟΒ του ΚΚΕ. Στην περίοδο της προσφυγιάς παντρεύτηκε και είχε τρία παιδιά.

Το 1990 επαναπατρίστηκε, εγκαταστάθηκε στη Δράμα όπου συνδέθηκε με την Οργάνωση του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 9 Μάη 2002 από βαριά αρρώστια.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την Τσεχία πρόσφεραν 5 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 10 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στην ΚΟ Δράμας.

* * *

Φωτ

Πριν από 6 μήνες έφυγε από τη ζωή η ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΥΒΑΡΗ.

Στη μνήμη της, ο σύντροφος της ζωής της Νικόλας και τα παιδιά της Παντελής, Μανώλης, Λέλα, Μαρία προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ Αντωνοπούλου - ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και αντί για λουλούδια στο νωπό τάφο της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

Θ. Π.


Μαρία Κούβαρη
Μαρία Κούβαρη

Ανδρομάχη Τσατσοπούλου
Ανδρομάχη Τσατσοπούλου

Μαριγούλα Αντωνοπούλου
Μαριγούλα Αντωνοπούλου

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ