Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο απόσπασμα οι επικουρικές συντάξεις

Ακάθεκτη στην πρακτική πλέον εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002 προχωρά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι με το νόμο αυτό επέρχονται δομικές ανατροπές στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και το πρώτο χτύπημα δίνεται με την αποκοπή της επικουρικής σύνταξης από τον κορμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει σχετική επιστολή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης των 30 και πλέον επικουρικών ταμείων, μέσα από την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί την προς τα κάτω «εξίσωση» και την περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων ασφαλισμένων. Παράλληλα σε «κίνηση» μπαίνει και η συγκρότηση των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων, που πρακτικά θα σημάνει την επιβολή νέων εισφορών από τους εργαζόμενους, με άδηλο το αποτέλεσμα αυτών των εισφορών, αφού θα καταλήξουν στο χρηματιστήριο. Αλλά και η ενοποίηση των ταμείων και των λογαριασμών στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το τι ακριβώς επιδιώκεται μέσα από τις νέες αυτές μορφές, οι οποίες προβλέπονται από το νόμο, πολύ συγκεκριμένα - και σε αντίθεση με τα όσα καθησυχαστικά έλεγε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και επαναλάμβανε ο φιλικός της Τύπος - περιγράφεται και στην Εθνική Εκθεση για τις Συντάξεις που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί ξεκάθαρα υπογραμμίζεται ότι με το νόμο πετυχαίνεται ο «διαχωρισμός των επικουρικών συντάξεων από τις κύριες συντάξεις, μέσα από τη δημιουργία ξεχωριστών επικουρικών ταμείων, που θα τείνουν σε βάθος χρόνου να μετασχηματιστούν σε κεφαλαιοποιητικά» και τη «διαμόρφωση θετικής προοπτικής για την εθελούσια σύζευξη των επικουρικών με τα επαγγελματικά ταμεία».

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού πάει το πράγμα, η κυβέρνηση πληροφορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο νόμος «προσφέρει το θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο για αυτόνομες, αυτοχρηματοδοτούμενες επαγγελματικές συντάξεις, ενώ αποδεσμεύει τα επικουρικά ταμεία από τη διοικητική και νομική ταύτιση με το σύστημα κύριας ασφάλισης».

Τα σχόλια περιττεύουν. Η επικουρική σύνταξη οδηγείται στο απόσπασμα της ιδιωτικής ασφάλισης. Η αποδέσμευση από τη διοικητική και νομική ταύτιση με το σύστημα της κύριας ασφάλισης σημαίνει ότι ο λεγόμενος δεύτερος και δημόσιος πυλώνας μπαίνει στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης και της λεηλασίας των αποθεματικών των εύρωστων επικουρικών ταμείων. Η δημιουργία και των επαγγελματικών ταμείων, τα οποία θα βρίσκονται σε «σύζευξη» με τα επικουρικά, καθιστά τις εισφορές των ασφαλισμένων - που ήδη έχουν αποδώσει στα επικουρικά του ταμεία - έρμαια των ορέξεων των ασφαλιστικών εταιριών και των άλλων χρηματοπιστωτικών μνηστήρων.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ