Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσαν ποσοστά μεγαλύτερα από 10%

Πολλή συζήτηση έγινε για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, από τα διάφορα επιτελεία της άρχουσας τάξης και τα κόμματά της. Ποιο ήταν όμως το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της μάχης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων; Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του α' γύρου αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ ανέδειξε την ουσία της αντιπαράθεσης με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα μαζί με τις δυνάμεις που συνεργάστηκε, σε πολλούς δήμους και νομαρχίες...

Προβλήθηκε το νέο στοιχείο που πρέπει να ωριμάσει και να κυριαρχήσει στη ζωή του τόπου, δηλαδή η αναγκαιότητα αντιπαράθεσης και συσπείρωσης στη βάση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πολιτική που συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, τις επιλογές της ΟΝΕ και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων από τη μια και στην πολιτική που συμφέρει την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Αντίθετα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, και οι συνδυασμοί που στήριξαν, προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής αναμέτρησης κάτω από τη λογική των «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», των «ικανών δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων», προκειμένου να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αυτοδιοίκηση, να εγκλωβίσουν λαϊκές μάζες στην πολιτική που ενισχύει το θεσμό ως τμήμα του αντιλαϊκού κράτους.

Σ' αυτήν την πραγματικότητα οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, έφεραν αυξημένα αποτελέσματα σε 32 νομαρχίες. Σε 23 δήμους αναδείχτηκαν νικητές τα ψηφοδέλτια που υποστήριξε το ΚΚΕ από τον πρώτο γύρο, ενώ σε 62 δήμους πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ είχαν αύξηση σε 29 πρωτεύουσες νομών. Σε δεκάδες δήμους υπάρχει σημαντική άνοδος.


Σήμερα δημοσιεύουμε τους δήμους όπου οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ συγκέντρωσαν ποσοστό πάνω από 10%.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ