Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο!

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών Γιώργου Μαρίνου και Γιάννη Μανουσογιαννάκη στο Ταμείο

Μάρτυρες της οργής και της αγανάκτησης, που κυριαρχούν ανάμεσα στους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου στον Πειραιά, για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έγιναν προχτές ο Γιώργος Μαρίνος και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ . Οι συνδικαλιστές περιόδευσαν στο επταώροφο κτίριο συνομιλώντας με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ήταν «στημένοι» επί ώρες για να εξυπηρετηθούν. Η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του κατάλληλου ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, του τεχνολογικού εξοπλισμού κ.ά., όμως αποτελεί και δείγμα για τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στηρίζει και η ΝΔ, σε βάρος του Ταμείου. Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Κώστας Φαζάκης, δήλωσε ότι μέσα στο 2000 θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του Ταμείου στο ΙΚΑ ή άλλα Ταμεία του δημοσίου.

Οι δύο ναυτεργάτες ενημέρωσαν τους ασφαλισμένους για τα όσα σχεδιάζονται σε βάρος του Ταμείου και τους κάλεσαν να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε αγώνα, να την εκφράσουν και με την ψήφο τους, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. «Μπορεί να μη συμφωνεί κάποιος με όλα όσα λέει το ΚΚΕ, όμως είναι ανάγκη στις 10 του Απρίλη το ΚΚΕ να είναι ενισχυμένο. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος συνομιλώντας με τους ασφαλισμένους, ενώ ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης σε άλλο «πηγαδάκι» έκανε λόγο για τα υπονομευτικά σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας την αναγκαιότητα της αγωνιστικής συστράτευσης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους για την ανατροπή αυτών των σχεδιασμών, της ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται.

Οι κουβέντες των ασφαλισμένων έδειξαν ότι τα όσα είπαν οι συνδικαλιστές «έπιασαν τόπο». Ο συνταξιούχος Γιάννης Κολοβογιάννης τόνισε: «Επιτρέπεται να παίρνω σύνταξη 150 χιλιάδες; Πώς ζω, εγώ το ξέρω. Πρέπει να αντιδράσουμε. Παλιά είχα ψηφίσει ΚΚΕ. Ομως τώρα μετά από αυτά που κάνει η κυβέρνηση αποφάσισα να το ξαναψηφίσω». Καταπέλτης ήταν και οι κουβέντες του συνταξιούχου πλοιάρχου Θανάση Κοντοβράκη: «Εγώ από τους κομμουνιστές που βάστηξαν την απεργία στα καράβια το 1996 πήρα αύξηση στη σύνταξή μου 30 χιλιάδες. Γι' αυτό τώρα σκέφτομαι να ψηφίσω το κόμμα αυτό». «Πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί ο Οίκος Ναύτου. Εμείς τον φτιάξαμε», θα συμπληρώσει και ο Βύρωνας Τσελέπης από την Κεφαλονιά, ο οποίος ήρθε από το νησί του, όπως είπε, για μια συνταγή!

Από τους δύο ναυτεργάτες κατατέθηκαν οι επεξεργασμένες προτάσεις του Κόμματος για την προστασία του Οίκου Ναύτου, που αφορούν στην ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα της υγείας και του Οίκου Ναύτου, με προσανατολισμό: Την πρόληψη και την προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες. Την επάνδρωση των κεντρικών ιατρείων και των παραρτημάτων με το κατάλληλο προσωπικό. Τη δημιουργία παραρτημάτων σε περιοχές που διαμένει μεγάλος αριθμός ναυτεργατών, την εξασφάλιση του αναγκαίου, επαρκούς αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, τον εφοδιασμό του Οίκου Ναύτου με τον κατάλληλο εξοπλισμό, την αύξηση όλων των επιδομάτων στο 80% του μισθού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ