Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Σε «ρότα» ιδιωτικοποίησης

Συζητήθηκε η προκήρυξη για διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου, που θα καταρτίσει «επιχειρησιακό σχέδιο» του Οργανισμού  

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης βάζει άμεσα η κυβέρνηση τον ΟΑΕΔ, καθώς είναι ήδη έτοιμη η προκήρυξη για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, προκειμένου να βρεθεί σύμβουλος που θα καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ συζήτησε το ζήτημα του «εκσυγχρονισμού» του Οργανισμού και της έγκρισης δαπάνης 150 εκατ. δραχμών για την αμοιβή του συμβούλου, ο οποίος θα καταρτίσει το «σχέδιο», το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, έχει σκοπό να μετατρέψει τον Οργανισμό ώστε να στηρίξει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική για την απασχόληση, την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις.

Με λίγα λόγια, ο ΟΑΕΔ, που ήδη ασκεί μια πολιτική αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του, διοχετεύοντας σημαντικά ποσά στους εργοδότες για την «ενίσχυση» της απασχόλησης και προωθώντας την «απασχολησιμότητα», πρέπει να γίνει καλύτερος στην υλοποίηση των αντεργατικών κατευθύνσεων κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οξύτατη κριτική στην κυβερνητική επιδίωξη, άσκησε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ το μέλος του και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Χ. Κατσώτης. Ο συνδικαλιστής, που είναι στέλεχος της ΕΣΑΚ, κατάγγειλε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της μετατροπής του σε ΑΕ. Επισήμανε, ακόμη, ότι η διαδικασία είναι αντίστοιχη με άλλων Οργανισμών, των οποίων τα επιχειρησιακά σχέδια τους οδήγησαν σε κατακερματισμό και διανομή λειτουργιών τους στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την εισήγηση στο ΔΣ του Οργανισμού, «η προσαρμογή αυτή επιβάλλει την επανεξέταση της διατύπωσης της αποστολής, των στόχων και της στρατηγικής του ΟΑΕΔ». Ωστόσο, δε στάθηκε δυνατό να αναλυθεί ειδικότερα στα μέλη του ΔΣ ποιος θα είναι αυτός ο νέος ρόλος που επιφυλάσσεται για τον ΟΑΕΔ.

Εργο του συμβούλου θα είναι η: «Ανάλυση του βασικού στρατηγικού πλαισίου του Οργανισμού και ανάπτυξη του μοντέλου στόχου του νέου Οργανισμού. Διαμόρφωση της στρατηγικής μετάβασης του Οργανισμού στο μοντέλο - στόχο. Ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου που συνίσταται στη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης και του σχεδίου υλοποίησης των αλλαγών».

Το σχέδιο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί 6 μήνες μετά τη σχετική ανάθεση στο σύμβουλο. Μέρος της δαπάνης προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η προκήρυξη έχει εκπονηθεί από το Κέντρο Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών.

Επίδομα «ψίχουλα»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ συζητήθηκε επιπρόσθετα και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10%, σύμφωνα με την εξαγγελία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Εκθεσης θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ελάχιστη αύξηση που έρχεται μετά από πολύ καιρό που είχε μείνει «παγωμένο» το επίδομα ανεργίας.

Η αύξηση αυτή, ωστόσο, εκτός του ότι είναι ελάχιστη δραχμικά, δε συμβαδίζει με το νόμο που ορίζει ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι ίσιο με τα 2/3 του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη. Η κυβέρνηση όμως και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια της πολιτικής καθήλωσης του επιδόματος ανεργίας, αξιοποιούν τη δυνατότητα εξαιρέσεων από τη διάταξη του νόμου, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση έκρινε πως επαρκεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για την αύξηση του 10%, αφού ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική εξαγγελία.

Σύμφωνα με την εισήγηση στο ΔΣ, το κατώτατο επίδομα, που είναι σήμερα 3.120 δραχμές την ημέρα (78.000 δραχμές το μήνα), θα αυξηθεί στις 3.432 δραχμές ή 85.800 δραχμές το μήνα. Αντίστοιχα, το ανώτερο ημερήσιο επίδομα θα φτάσει τις 3.630 δραχμές από 3.300 που είναι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, ο άνεργος, που παίρνει το βασικό επίδομα ανεργίας, θα αυξήσει τα έσοδά του κατά ...312 δραχμές την ημέρα!

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο Χ. Κατσώτης, υποστηρίζοντας ότι το επίδομα πρέπει να αυξηθεί τόσο ώστε να φτάσει το 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι παρόλο που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων από το 1995 και ύστερα αυξάνεται σημαντικά, η αύξηση των δαπανών για την επιδότηση της ανεργίας αυξάνεται δυσανάλογα. Συγκεκριμένα, το 1995 οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 1.197.857 και το ποσό επιδότησης 93,5 δισ. δραχμές. Το 1996 ήταν 1.240.155 και το ποσό 102,9 δισ. δραχμές. Το 1997 ήταν 1.334.245 και το ποσό 119,1 δισ. δραχμές. Το 1998 ήταν 1.410.441 και το ποσό 125,6 δισ. δραχμές. Μέχρι τις 30/6/99, οι άνεργοι ήταν 822.965 και το ποσό 43,4 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ