Την τρίτη θέση διεθνώς κατέχει η Ελλάδα στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ενώ τα μέχρι στιγμής «αργύρια» της εκποίησης των ΔΕΚΟ ανέρχονται σε 3 τρισ. δρχ.
Με διθυράμβους και τη χρήση ενός άκρως δημαγωγικού λόγου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, επιχείρησε χτες να εξαργυρώσει πολιτικά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με τα οποία αίρεται η απόφαση για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας. Απόφαση, η οποία κρίνεται ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ο υπουργός έσπευσε παράλληλα ν' αρπάξει την ευκαιρία για να παρουσιάσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ καλύτερο και συνεπέστερο διαχειριστή των συμφερόντων του κεφαλαίου από τη ΝΔ (εξαπέλυσε τα γνωστά άσφαιρα πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ). Εντυπωσιακά ήταν πάντως τα στοιχεία που παρουσίασε για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με αυτά, από τον Απρίλη του 1998 μέχρι το τέλος του 1999, θα εισπραχθούν περί τα 3 τρισ. δραχμές από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ την περίοδο αυτή είχαμε κατά μέσο όρο μια ιδιωτικοποίηση κάθε μήνα! Τέλος, ο υπουργός επικαλέστηκε σχετικό πίνακα του «Εκόνομιστ», και υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση διεθνώς στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων.
Ακράτητος ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι μέσα στο Δεκέμβρη η κυβέρνηση θα έχει ...ξεμπερδέψει με: Τη β` μετοχοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), την ΕΤΒΑ, την ΕΥΔΑΠ, την εισαγωγή ενός ακόμη 8% των μετοχών της «Ολύμπικ Κέτεριγκ», καθώς και τη μεταφορά μετοχών της ΔΕΦΑ στα προς ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ. Για τη ΔΕΘ ( η οποία πολιορκείται από τη συμμαχία των εκδοτών Λαμπράκη, Μπόμπολα, Τεγόπουλου, Βαρδινογιάννη κλπ.) απάντησε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες.
Παρά τους πανηγυρικούς τόνους όμως, που επιχείρησε να δώσει ο Γ. Παπαντωνίου, τόσο στη χθεσινή, όσο και στην προχθεσινή (στις Βρυξέλλες) συνέντευξη Τύπου, πληθαίνουν οι πληροφορίες, που θέλουν την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΕΚΟΦΙΝ να δέχεται σοβαρές πιέσεις για την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της Τουρκίας σαν υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι στις 10 και 11 Δεκέμβρη.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για το ιδιαίτερα θετικό κλίμα, μέσα στο οποίο πάρθηκε η απόφαση για την άρση της ύπαρξης υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας ( άρθρο 104 Συνθήκη του Μάαστριχτ) με ειδική αναφορά στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος αναφώνησε «τιμή και δόξα στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της...»
Ο ...μετριόφρων, όμως, Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι η τιμή ανήκει στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι με κόπους και μόχθο δημιούργησαν τα σημερινά αποτελέσματα...
Σε μία προσπάθεια, πάντως, να καλλιεργήσει κλίμα έντασης και αναμονής για την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού, προέβη στις γνωστές εκκλήσεις προς την ελληνική κοινωνία και τους επιχειρηματίες, για να επιδείξουν πνεύμα αυτοσυγκράτησης τους επόμενους μήνες. Δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός το Νοέμβρη θα παρουσιάσει άνοδο, αλλά πρόβαλε σαν ενθαρρυντική ένδειξη ότι ανοδικά κινείται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Εκανε επίσης λόγο για οριακή επίτευξη του σχετικού κριτηρίου στο τέλος του Φλεβάρη του 2000, όπου και οριοθέτησε τον «πήχη» του εναρμονισμένου δείκτη στο 2,2% (τον δεν πληθωρισμό των τριών καλύτερων χωρών της ΕΕ τον εκτίμησε στο 0,7%).
Ερωτώμενος πάντως για τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Ντουίζεμπεργκ, ο οποίος υπαινίχθηκε την προσφυγή σε πολιτική διαπραγμάτευση, αν η Ελλάδα δεν επιτύχει το κριτήριο του πληθωρισμού, εμφανώς ενοχλημένος, περιορίστηκε να απαντήσει «ουδέν σχόλιο. Οι απόψεις αυτές είναι του κ.Ντουίζεμπεργκ».