Απόλυτη συμμόρφωση στις νέες επιταγές των ΗΠΑ για τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμια δύναμη καταστολής και ένα νέο γύρο εξοπλισμών δήλωσε η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία την περασμένη Τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος της Βαρσοβίας μετατράπηκε σε πεδίο άσκησης πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη συστράτευση όλων των ΝΑΤΟικών συνεταίρων στην επιδρομή κατά του Ιράκ. Επιστρατεύτηκαν ακόμη και δήθεν απειλές κατά κρατών - μελών της Συμμαχίας (Ελλάδα, Τουρκία) από το οπλοστάσιο του Ιράκ.
Την ημέρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων «έκθεση», σύμφωνα με την οποία τα όπλα μαζικής καταστροφής, που έχει δήθεν το Ιράκ, στοχεύουν μεταξύ των άλλων και κατά της Ελλάδας. Προφανώς, για να καλύψει τις όποιες επιφυλάξεις και να δώσει το «άλλοθι» στην ελληνική κυβέρνηση για να δηλώσει τη συμμετοχή της.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει στο έδαφός της βάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην επιδρομή κατά του Ιράκ, μοιραία τη μετατρέπει και σε στόχο. Η κυβέρνηση οφείλει να απαγορεύσει τη χρήση των βάσεων και να μην πάρει μέρος καθ' οιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ, όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον εισηγήθηκαν στη Σύνοδο τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση άλλων «διεθνών προκλήσεων». Η δύναμη αυτή σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 20.000 ανδρών και θα διαθέτει τα μέσα για να αναπτυχθεί άμεσα οπουδήποτε στον κόσμο. Σε αυτήν θα μετέχουν στρατιώτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα είναι εξοπλισμένη με όπλα προηγμένης τεχνολογίας, όπως βόμβες κατευθυνόμενες από δορυφόρο, ενώ θα μπορεί να προστατεύεται από επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα.
Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ταυτίστηκε πλήρως με τις εισηγήσεις της ΝΑΤΟικής ηγεσίας, αναφέροντας ότι «είναι μία σημαντική απόφαση που καταρχήν πήραμε και η οποία υποθέτω ότι θα μετουσιωθεί σε τυπική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας».