Το υπουργείο Υγείας υιοθέτησε πρόταση για την αυτονόμησή τους, γεγονός που προοιωνίζεται οικονομικά βάρη για τους χρήστες των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Σε ένα ακόμα πλήγμα κατά του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας προχωρά η κυβέρνηση με την αποδοχή της πιλοτικής εφαρμογής της πρότασης του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κρήτης για την αυτονόμηση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) στο νησί. Η πρόταση αυτή δείχνει να υπακούει στους κυβερνητικούς πειραματισμούς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με τους οποίους επιχειρείται η αντιμετώπιση των αναγκών της ΠΦΥ με τις υπάρχουσες δομές και χωρίς την προσθήκη νέων δομών που έχουν προδιαγραφεί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια.
Μάλιστα, το νέο εγχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προοιονίζεται νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και αφορούν στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.
Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση του ΠεΣΥ Κρήτης, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία αυτονομούνται διοικητικά και οικονομικά και από το επόμενο έτος θα έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς αλλά και την ευθύνη για την υλοποίηση των συμβάσεων προμήθειας του υγειονομικού υλικού τους, ενώ θα προμηθεύονται φαρμακευτικό υλικό με την προβλεπόμενη για τα νοσοκομεία διαδικασία.
Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόταση, που περιλαμβάνει τα εξής:
Εργολαβία της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στα δημόσια νοσοκομεία, που έχει επωμιστεί το ΠεΣΥ Κρήτης, χαρακτήρισε την πρόταση ο Δημήτρης Βρύσαλης, γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε, αφού ψήφισε το νόμο για τα ΠεΣΥ όπου ουσιαστικά μετατρέπει τα νοσοκομεία σε αυτόνομες διοικητικές μονάδες, έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο θεσμό των Κέντρων Υγείας που παρ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε στους αγρότες της υπαίθρου μια στοιχειώδη περίθαλψη. Η πρόταση αυτή ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μεταβιβάζει την ευθύνη λειτουργίας και το κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους, δε λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα και διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας. Χρειάζεται οι αγρότες, οι εργαζόμενοι συνολικά, να διεκδικήσουν δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια υγεία σε όλα τα επίπεδά της, πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας».