Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο «γύψο» και το δικαίωμα δημοψηφίσματος

Δείγμα της «δημοκρατίας» που υπάρχει στη Ρωσία

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων σχετικά με τα τελευταία δείγματα της... «δημοκρατίας» που εφαρμόζεται στη Ρωσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Στάση σιωπής κρατούν και όσοι πριν μερικές δεκαετίες έκαναν κριτική στην ΕΣΣΔ και στους κομμουνιστές για ζητήματα «δημοκρατίας». Κι όμως στις 18/9/2002 κεντρώες και δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτές της κυβέρνησης και της «συμπολίτευσης» και λοιποί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας έκαναν το «θαύμα» τους. Κατ' εντολήν του Πούτιν έβαλαν στο «γύψο» το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Κι αυτή η «δύναμη» που έσπρωξε όλες αυτές τις «διαφορετικές» πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν την κοινοβουλευτική ισχύ τους και να νομοθετήσουν, ήταν ο φόβος τους για τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα έδειχνε τη στάση του ρωσικού λαού απέναντι στην αγοραπωλησία της γης, των φυσικών πόρων αλλά και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενιαίων συστημάτων ηλεκτροενέργειας, σιδηροδρόμων, αμυντικής βιομηχανίας κ.ά.). Ηταν δε, τέτοια η ανάγκη απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, που ο προεδρεύων στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας υποχρέωσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τέσσερις φορές έως ότου συγκεντρωθούν οι 300 απαραίτητοι ψήφοι (στους 450 βουλευτές) για την αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου για το δημοψήφισμα. Βλέπετε, στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες ο πολυπόθητος αριθμός δε συγκεντρωνόταν. Με βάση αυτήν την αλλαγή απαγορεύεται η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές (βουλευτικές - προεδρικές). Αναμένεται τις επόμενες μέρες, με γοργούς ρυθμούς ο νέος νόμος να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήδη έχει δημόσια τοποθετηθεί ενάντια στο δημοψήφισμα που πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, επειδή το Δεκέμβρη του 2003 αναμένεται να γίνουν οι τακτικές βουλευτικές εκλογές,

Το δημοψήφισμα του ΚΚΡΟ

Στις 14/9 στην αγροτική περιοχή του Κρασναντάρ με την παρουσία της ηγεσίας του ΚΚΡΟ άρχισε η συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τα παρακάτω 4 ερωτήματα: «1. Συμφωνείτε ή όχι, με την έγκριση νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά - πώληση της γης, εξαιρουμένης των ιδιωτικών κήπων και της γης όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων; 2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνά το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας; 3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από το όριο διαβίωσης; 4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;».

Στις 17/9 σε σύσκεψη που έγινε στη Μόσχα, με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), του Αγροτικού Κόμματος (ΑΚ), αλλά και άλλων 30 κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, ομόφωνα εκδηλώθηκε η υποστήριξη στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με τις παραπάνω 4 ερωτήσεις.

Αντιδράσεις

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Γκενάντι Σελεζνιόφ και Νικολάι Γκουμπένκο, που πρόσφατα διαγράφηκαν από το ΚΚΡΟ, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας το γνωστό ρητό «ο κατήφορος δεν έχει πάτο». Υπέρ του Κρεμλίνου τάχθηκε και ο τροτσκιστικής «απόχρωσης» βουλευτής Ολέγκ Σέιν, επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έκανε λόγο για πιέσεις που έγιναν σε βουλευτές για να απαγορευτεί το δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι αυτή η ενέργεια είναι «αντιλαϊκή, ανήθικη και αφύσικη». Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ με επιστολή έθεσε το θέμα της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ιβάν Μέλνικοφ δήλωσε ότι το Κόμμα, σε περίπτωση που ο νέος νόμος εγκριθεί από την Ανω Βουλή και υπογραφεί από τον Πρόεδρο Πούτιν, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής(2008-05-09 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ(2005-10-22 00:00:00.0)
Επόμενος σταθμός(2002-05-23 00:00:00.0)
Νόμος για τα πολιτικά κόμματα(2001-06-22 00:00:00.0)
Eπίσημα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών(2000-04-06 00:00:00.0)
Επιδίωξη διατήρησης του αντιλαϊκού συστήματος(2000-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ